Oglas
Oglas
· · Коментари: 2
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

СРПКИЊЕ, сутра је дан ваше ЗАШТИТНИЦЕ! Славимо ОГЊЕНУ МАРИЈУ, нипошто се не смете ОГРЕШИТИ

Крсна слава и посебно цењена жена међу свецима. Огњена Марија није црвено слово, али је велики празник који поштују све жене у Србији

1595884144_unnamed.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Сутра се слави спомен на свету мученицу Марину, у народу познатију као Огњена Марија.

Прочитајте још: За ово летовалиште вам НЕ ТРЕБА ТЕСТ НА КОРОНУ, а прави је рај за ОДРАСЛЕ (ФОТО)

Као и празници светитељки који за њом следе, Блага Марија и Трнова Петка, ни Огњена Марија у црквеном календару нема црвено слово, али се обележава као крсна слава у Срба.

Чудесни догађаји крај моштију светице навели су вернике свих вера да поштују њено име и овај празник

Прочитајте још: Данас славимо Светог Антонија Печерског: Сматра се оснивачем и оцем МОНАШТВА у Русији

Мошти на Охриду
Огњена Марија, света мученица Марина, била је родом из Антихије. Крстила се у 12 години и због вере у Исуса Христа страдала је у време цара Диоклецијана. Део моштију свете Марине, једна рука светице чува се у светогорском манастиру Ватопед. Остатак моштију налази се у манастиру изнад Охридског језера.

Овај празник сврстава се у веома поштоване празнике у народу, посебно међу женама, тако да се на сутрашњи дан ништа не ради, нити у пољу нити се нешто друго узима у руку да се ради.

Прочитајте још: Овај светац је са КРСТОМ У РУЦИ заштитио град од војске: Данас је СВЕТИ СВЕШТЕНОМУЧЕНИК ПАНКРАТИЈА

Према предању, након што је примила хршћанство крштењем, света мученица Марина заветовала се да се никада неће удати, али и да ће својом душом пострадати за Исуса Христа и кристити се у крви мучеништва. Због ове одлуке, њен отац ју је омрзнуо и није је сматрао својом кћерком.

Прочитајте још: Све се догодило пре 800 МИЛИОНА ГОДИНА: Киша метеорита пала је на Земљу и Месец и тада нам донела КЉУЧНИ ЕЛЕМЕНТ

Поштована међу муслиманима
У Албанији, на планини Ланга изнад Охридског језера, налази се манастир свете Марине са једним делом њених чудотворних моштију. Многобројна чудеса догађала су се и догађају се и данас у овом манастиру, којих су сведоци не само хришћани него и муслимани. Толико поштовања имају муслимани према овој светињи, да никад нису хтели дирати ни у светињу нити у имовину овог манастира. Једно време један муслиман је био тутор овог манастира.

Рањена завршила у тамници

Хришћанско предање каже и да је један од царских намесника желео да ожени свету Марину након сазнања да је хришћанска. Када је то одбила, од ње је захтевао да се поклони и идеалима царства. 

Прочитајте још: Андреју се у сну јавила БОГОРОДИЦА са ПОРУКОМ, а онда је настала ПРВА РУСКА ИКОНА (ФОТО)

Одбијањем да се покори идолима, под изговором да се неће поклонити и принети жртву мртвим идолима, света Марина претрпела је ужасна мучења, па је крвава завршила у тамници.

Прочитајте још: У Београду постоји књига од ЉУДСКИХ КОСТИЈУ и потпис последњег ПРАВОСЛАВНОГ ЦАРА: Ево приче!

У тамници се Марина молила Богу, па јој се, према предањима, после једне молитве јавио најпре ђаво у виду страшне змије, која јој се обмотала око главе. Када се она прекрстила, змија је распукла и ишчезла. 

Прочитајте још: "Мајстор и умјетник свему био је неки монах, родом Србин, по имену Лазар": Сат у КРЕМЉУ направио је ХИЛАНДАРАЦ

Тада ју је осветлила небеска светлост, у њој су ишчезли зидови и указао јој се крст са голубицом на  врху крста. Голубица јој се обратила и молитвом исцелила све ране. Након три дана она је погубљена мачем, а остала је упамћена као мученица која је дала живот у борби за хришћанску веру и благослов добијен крштењем.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas