Oglas
· · Komentari: 2
PRAVOSLAVNI KALENDAR

SRPKINJE, sutra je dan vaše ZAŠTITNICE! Slavimo OGNJENU MARIJU, nipošto se ne smete OGREŠITI

Krsna slava i posebno cenjena žena među svecima. Ognjena Marija nije crveno slovo, ali je veliki praznik koji poštuju sve žene u Srbiji

1595884144_unnamed.jpg
Foto: SPC
Oglas

Sutra se slavi spomen na svetu mučenicu Marinu, u narodu poznatiju kao Ognjena Marija.

Pročitajte još: Za ovo letovalište vam NE TREBA TEST NA KORONU, a pravi je raj za ODRASLE (FOTO)

Kao i praznici svetiteljki koji za njom slede, Blaga Marija i Trnova Petka, ni Ognjena Marija u crkvenom kalendaru nema crveno slovo, ali se obeležava kao krsna slava u Srba.

Čudesni događaji kraj moštiju svetice naveli su vernike svih vera da poštuju njeno ime i ovaj praznik

Pročitajte još: Danas slavimo Svetog Antonija Pečerskog: Smatra se osnivačem i ocem MONAŠTVA u Rusiji

Mošti na Ohridu
Ognjena Marija, sveta mučenica Marina, bila je rodom iz Antihije. Krstila se u 12 godini i zbog vere u Isusa Hrista stradala je u vreme cara Dioklecijana. Deo moštiju svete Marine, jedna ruka svetice čuva se u svetogorskom manastiru Vatoped. Ostatak moštiju nalazi se u manastiru iznad Ohridskog jezera.

Ovaj praznik svrstava se u veoma poštovane praznike u narodu, posebno među ženama, tako da se na sutrašnji dan ništa ne radi, niti u polju niti se nešto drugo uzima u ruku da se radi.

Pročitajte još: Ovaj svetac je sa KRSTOM U RUCI zaštitio grad od vojske: Danas je SVETI SVEŠTENOMUČENIK PANKRATIJA

Prema predanju, nakon što je primila hršćanstvo krštenjem, sveta mučenica Marina zavetovala se da se nikada neće udati, ali i da će svojom dušom postradati za Isusa Hrista i kristiti se u krvi mučeništva. Zbog ove odluke, njen otac ju je omrznuo i nije je smatrao svojom kćerkom.

Pročitajte još: Sve se dogodilo pre 800 MILIONA GODINA: Kiša meteorita pala je na Zemlju i Mesec i tada nam donela KLJUČNI ELEMENT

Poštovana među muslimanima
U Albaniji, na planini Langa iznad Ohridskog jezera, nalazi se manastir svete Marine sa jednim delom njenih čudotvornih moštiju. Mnogobrojna čudesa događala su se i događaju se i danas u ovom manastiru, kojih su svedoci ne samo hrišćani nego i muslimani. Toliko poštovanja imaju muslimani prema ovoj svetinji, da nikad nisu hteli dirati ni u svetinju niti u imovinu ovog manastira. Jedno vreme jedan musliman je bio tutor ovog manastira.

Ranjena završila u tamnici

Hrišćansko predanje kaže i da je jedan od carskih namesnika želeo da oženi svetu Marinu nakon saznanja da je hrišćanska. Kada je to odbila, od nje je zahtevao da se pokloni i idealima carstva. 

Pročitajte još: Andreju se u snu javila BOGORODICA sa PORUKOM, a onda je nastala PRVA RUSKA IKONA (FOTO)

Odbijanjem da se pokori idolima, pod izgovorom da se neće pokloniti i prineti žrtvu mrtvim idolima, sveta Marina pretrpela je užasna mučenja, pa je krvava završila u tamnici.

Pročitajte još: U Beogradu postoji knjiga od LJUDSKIH KOSTIJU i potpis poslednjeg PRAVOSLAVNOG CARA: Evo priče!

U tamnici se Marina molila Bogu, pa joj se, prema predanjima, posle jedne molitve javio najpre đavo u vidu strašne zmije, koja joj se obmotala oko glave. Kada se ona prekrstila, zmija je raspukla i iščezla. 

Pročitajte još: "Majstor i umjetnik svemu bio je neki monah, rodom Srbin, po imenu Lazar": Sat u KREMLJU napravio je HILANDARAC

Tada ju je osvetlila nebeska svetlost, u njoj su iščezli zidovi i ukazao joj se krst sa golubicom na  vrhu krsta. Golubica joj se obratila i molitvom iscelila sve rane. Nakon tri dana ona je pogubljena mačem, a ostala je upamćena kao mučenica koja je dala život u borbi za hrišćansku veru i blagoslov dobijen krštenjem.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas