Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЕКСПЕРИМЕНТ

Шта се догоди ако некога гледате у очи 9 минута и 57 секунди? Ово радите на СОПСТВЕНУ ОДГОВОРНОСТ!

Више нам не требају ни опијати да бисмо се осећали „дрогирано“ – само пријатељ ком не смета да се гледате у очи тачно 10 минута.

1641984102_fantasy-g3ea4db94f_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Да, добро сте прочитали, према истраживању, због дужег гледања у нечије очи могу вас обузети халуцинације и дисоцијативно стање. Али упозоравамо вас, ако желите да испитате истинитост ове студије, наставите на властиту одговорност.

Да ли бисте се усудили?

Наиме, гледање у нечије очи може изазвати читаву збрку различитих осећања. Ако је то особа коју волите, вероватно ћете добити лептириће кад вас погледа. Ако странац буљи у вас, вероватно ћете се осећати нелагодно или преплашено. Контакт очима је снажан и открива много више о нама него што бисмо могли и помислити. Али сигурно можемо рећи да никада ниси „задржали“ нечији поглед дуже од неколико пролазних секунди – заправо, „тачна“ количина трајања контакта очима пре него што постане превише неугодна је 3,3 секунде.

Прочитајте још: ТЕСТ ЛИЧНОСТИ који користе многе компаније на разговору за посао - 4 ПИТАЊА откривају СВЕ о вама

Али шта се догоди кад у некога зуриш 9 минута и 57 секунди (стварно прецизно!) или дуже од тога? Према студији из 2015, обузму те халуцинације и дисоцијативно стање. Дакле, ако тражите начин како се осећате „опијено“, чини се да вам је потребан само упорни контакт очима. Студија, коју је провео Ђовани Б. Капуто са Универзитета Урбино у Италији, окупила је 20 особа (од којих су 15 биле жене) при слабом осветљењу, што је „омогућило детаљну перцепцију финих црта лица, али умањило перцепцију боја“, казао је Капуто.

Фото: Депозит

Затим је замолио десет парова да гледају једно другом у очи 10 минута. Капуто је такође основао контролну групу од 20 људи који су се суочили са зидом уместо друге особе. Након истека 10 минута, учесници обе групе известили су о својим искуствима кроз упитнике који су постављали питања о потенцијалним дисоцијативним стањима, као и о лицу њиховог партнера, откривајући да је већа вероватноћа да ће они у групи људи који гледају једно другом у очи осетити „симптоме дисоцијације, дисморфне перцепције лица и указивање чудних лица налик халуцинацијама“.

Причињавање чудних лица

Дисоцијација се догађа када се особа одвоји од стварности. Док се дисоцијативни симптоми обично разликују, за оне у студији симптоми су укључивали „смањени интензитет боје, звукове који се чине тишим или гласнијим од очекиваног, те осећај да постају размакнутији једни од других“. С друге стране, „причињавања чудних лица“ укључивала су деформисане црте лица, чудовишта, аспекте властитог лица на лицу партнера или лица рођака.

Према Капуту, чудни симптоми могу имати везе с „повратком у стварност“ из дисоцијативног стања изазваног чулном депривацијом“. Претпоставио је да су „указивања чудних лица“ узрокована „психодинамичким“ пројекцијама несвесних значења субјекта у лице другог“.
„Иако дроге нису легалне, међутим, колико ја знам, гледање у очи некоме још није стављено изван закона, па наставите на властиту одговорност“, поручује Капуто.

(Ало студенти)

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas