Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
НАРОДНА ВЕРОВАЊА

ШТА ЗНАЧИ КАДА ПАДНЕ СНЕГ У АПРИЛУ? Наши стари су на специфичан начин тумачили НЕПОГОДЕ У ПРОЛЕЋЕ

Народна мудрост каже: “Удај се у априлу када можеш, ужитак за њу, ужитак за њега”

1680608461_shutterstock_164177771-sneg.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Због тек изникле траве и усева који се помаљају, по озеленелој гори април се назива бољобер, травањ или лисни. Углавном је у знаку Ускршњег поста који је, опет, сав у знаку испаштања и молитве.

Међутим, април је месец који је и те како испуњен и ведрим данима, песмом, шалом и игром. А ево и због чега је он толико посебан међу осталим месецима, шта карактерише особе рођене у априлу, и како су наши стари предсказивали време на основу временских прилика везаних управо за април.

Народна мудрост каже: “Удај се у априлу када можеш, ужитак за њу, ужитак за њега.” А особе које су у априлу рођене одликују посебне особине! Деца која се роде у априлу ведра су духа, вредне и добронамерне. Склоне су шали (ипак је Дан шале у њиховом месецу) па и ону на свој рачун. Омиљене су у друштву зато што воле провод, а чување тајни им је специјалност. Ипак, умеју да буду и тврдоглаве, па тешко примају савете чак и када су добронамерни. Здравствено, треба да се чувају цревних болести, као и главобоље.

А ево и каква нас то година, по народном веровању, очекује на основу метеоролошких прилика у априлу:

– Ако је април леп биће ружан мај. – Ако је април влажан, онда је ваљан. – Априлска киша је благослов, мајска је још боља. – Април у киши, мај у цвету. – Мокар април, сув јун. Сув април, мокар јуни. – Ведре ноћи у априлу опаке су и воћу и вину. – После априлске грмљавине више мраза нема. – Што је април тиши и лепши, то је мај љући и беснији.

– Што пре у априлу трн исцвета, то пре у јуну буде жетва. – Што болесних не однесе март, то изједе април. Предсказање времена:

Ако је сунчано на Благовести, биће година родна, а људи здрави. Ако је на Благовести тмурно, хладно и снежно, биће јесен позна.

Народне изреке: Старо нестало – ново не стигло. Односи се на период у којем понестају зимске залихе хране, а нова тек почиње да ниче.

Народни наук: Ако до Благовести ниси орезао виноград, а ти гуњ на главу, па макар по киши орезуј да што пре довршиш.

БОНУС ВИДЕО: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas