· · Коментари: 0
нелагодност

Шта значи КОУЛРОФОБИЈА и шта у људима изазива?

Да ли сте и ви међу њима?

1604655283_Depositphotos_240787544_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Да ли знате шта је коулрофобија? То је, веровали или не, страх од кловнова. Дакле, док ће некима одлазак у циркус или на забаву на којој се налазе маскирани људи у шареној одећи пробудити смех, код других ће пробудити сасвим супротна осећања.

Страх од кловнова

Стручњаци истичу да се мала деца не боје кловна као њега самог, већ зато што се боје било чега необичног и непознатог, без обзира на облик. Због тога се нека деца једнако боје кловна, Деда Мраза.

Прочитајте још: Постао је НАЈГЛЕДАНИЈИ СНИМАК на Јутјубу и ову песму збацио са трона: Има невероватан број прегледа (ВИДЕО)

Историја
Тек 1800-их година почео је да се формира концепт кловна каквог данас познајемо. Одмакли су се од сирових страсти како би постали привлачнији деци. Постали су мање злобни, а више смешни. У новије доба, њихов злокобни несташлук дошао је до изражаја тек у неким елементима поп-културе.

Занимање кловна има прилично дугу и чудну историју. Оно што данас подразумевамо под тим ликом датира још од шаљивџија с краљевских двора у средњем веку, чија је изричита сврха била да забављају краља или краљицу.

Не тако позитивна историја.

Најстарије верзије ликова сличних кловну могу се наћи у древним египатским, кинеским, индијанским и грчким културама, а прате их сабласне приче с уклетих места широм света. Клован је био забављач, али често груб и вулгаран, који се предавао пороку и несташлуку. Били су ликови који су одражавали карактере који су могли да се сретну у друштву и нагалшавали њихове негативне особине.

Неки криве Чарлса Дикенса за појаву језивих кловнова у популарној култури. Увео је кловна као лик у своју књигу „Пиквиков клуб” из 1836. године, те наставио у том тону 1837. кад је уређивао постхумну биографију Џозефа Грималдија, врло популарног кловна широм Лондона, чији је приватан живот био обојен депресијом и губитком.

Данас је позитивнији.

Фото: Депосит

Прочитајте још: ПЕТ СУПТИЛНИХ ГЕСТОВА који другима откривају вашу НЕСИГУРНОСТ

Тако је комедија коју су ширили око себе често произлазила из стварних особина људи. Приказивали су најниже, сирове страсти, које би често изругивали и чинили да се људи који се у томе препознају осећају лоше.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.