Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СТАРА НАРОДНА ВЕРОВАЊА: Свако двориште треба да има ово цвеће - може вам донети срећу и благостање

Верује се да ово свеће чува кућу

1707298712_Foto-Shuttertsock-dvoriste.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Ако сте велики љубитељ цвећа, проверите да ли у дворишту имате оно које доноси благостање породици.

Свако двориште требало би да има ово цвеће:

Зимзелено грмље – пожељно је у окружењу куће посађено у малим групама јер доприноси општој стабилности куће. Чува је и одбија лоше утицаје из околине.

Травњак – битно је да буде одржаван и улепшан цвећем, које би требало да буде жутих и црвених нијанси јер оно активира позитивну енергију.

Црвено и жуто цвеће – верује се да цветови црвене боје повећавају енергију целе локације и позитивно се одражавају на здравље укућана. Постоји и веровање да жуто цвеће подстиче комуникацију и размену енергије са околином..

Бела је симбол чистоте, жута подстиче интелект и комуникативност, међутим црвену ружу, за разлику од нас, Кинези доживљавају као цвет који може да изазове ситничавост и нарцисоидност.

Ружа је симбол љубави, страсти и лепоте. Она је антички симбол богиње љубави, а према једном миту, руже су израсле из земље кад је Венера први пут стала на копно.

У старој Грчкој и Риму често су биле украс куртизана, па их је због повезаности с телесном љубављу хришћанство у почетку одбацивало.

Данас су уважена следећа значења боја ружа:

Руже у црвеним нијансама дарују се у знак љубави.
Жуте су израз весеља или задовољства, али и љубави, неверства и љубоморе.
Беле руже симболизују духовну љубав, чистоту и безгрешност.
Наранџасте означавају жудњу и опчињеност.
Руже боје лаванде симболизују љубав на први поглед.
Ружичастим ружама тамнијих нијанси изражава се захвалност, док се светлијим нијансама истиче нежност и брижност особе која их прима, те дивљење према тој особи.
Светлијим тоновима ружа обично се изражава пријатељство.
Бегонија – подстиче склад, снагу и хармонију, а плави и ружичасти јоргован делује стимулативно на писце и уметнике. Међутим, по старом кинеском веровању цветове јоргована не би требало уносити у кућу.

Различак – подстицајно делује на љубавни живот, породичне и пословне односе, али и укућанима пружа подршку других људи.

Маслачак – штити укућане од проблема и добро делује на здравље.

Ирис – назив перуника долази од Перуна, старословенског бога грома, односно његове жене, богиње неба Перунике. Према митологији, перуника расте на месту где је Перунова муња погодила плодно тло и тамо где је дуга додирнула земљу. Латинско име ирис цвет је добио по грчкој богињи Ириди која симболизује везу између неба и земље, богова и људи.

Љиљан – у старој Грчкој био је посвећен врховној богињи Хери, краљици неба, заштитници брака и потомства. Мит каже да су љиљани настали из капљица њеног млека које су пале на земљу. Иако их има различитих боја, најомиљенији је бели љиљан. Он је симбол узвишености и чистоте и верује се да постоји још од почетка леденог доба. Љиљан је и рајски цвет – симбол бескрајне лепоте, среће, бесмртности и спаса.

Дрво смокве – симбол је изобиља, животности, мира, склада мушког и женског принципа.

Камење, шљунак и вода – сматрају се врло важним елементима „благотворног дворишта“. Камење и шљунак дају укућанима снагу и јачају их. Камењар у дворишту представља планину у малом и повећава унутрашњи мир укућана, знање, мудрост и стабилност.

Стазице у дворишту представљају утабан пут кроз живот, дрвеће снагу и заштиту у животу, а поток представља успех и интегритет. Што се детаља у дворишту тиче, идеална грађа за њих је тесано дрво у црвенкастим тоновима.

Вештачка језерца би требало да имају природан облик и не смеју да буду на терену који је виши у односу на кућу. Обале би требало да буду благе и засађене цвећем. Обавезни су водени љиљани и лотоси јер представљају напредак, пише Најжена.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas