Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

СУТРА ЈЕ НИКОЉДАН: Ови обичаји се поштују дан уочи највећег свеца у Хришћана

Више од половине православних хришћана сутра обележава крсну славу Никољдан.

1639777308_sveti-nikola.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Верници Српске православне цркве сутра обележавају крсну славу посвећену светом Николи, највећем доброчинитељу, заштитнику путника и домородаца, која се сматра и најмногобројнијом славом у Срба.

Многи обичаји везани су за сутрашњи дан, али постоје и неки у вези са вечери пред ову славу. Наиме, стари народни обичај каже да би домаћини већ данас морали да почну са припремама за госте које ће дочекивати сутра.

Прочитајте још: Отац му је био један од наших најпознатијих глумаца, а ево како изгледа мајка Срђана Тодоровића (ФОТО)

Постоји неписано правило да домаћини могу само да припремају храну, док се други кућни послови не смеју обављати дан пре и дан након славе. Сутра се, уз свећу и славски колач, као и Оче наш окупљају чланови породице, моле Богу и славе овог светитеља као свог заштитника. Неке нероткиње управо се Светом Николи моле за пород.

У народу влада веровање да је Свети Никола заштитник путника и сиротиње...

Свети Никола је и еснафска слава, он је заштитник лађара, сплавара, рибара и воденичара. Баш зато морнари на овај дан не испловљавају, па се ово зове и ,,водена слава”, а верује се да не треба започињати ни путовања.

Прочитајте још: Савети који ће вам помоћи да имате миран и квалитетан сан

Дух помагања и даривања сиромашних био је смисао и животно опредељење Светог Николе, па и сутра треба даривати оне који немају и помоћи им, баш као и децу, јер је Свети Никола волео децу и бринуо о њима, па их је стално даривао. Зато је традиција да се даривају ораси, лешници, јабуке и слаткиши стављањем у ципеле покрај кревета или у прозоре.

Прочитајте још: Пет фраза које могу да униште брак: Шта ипак не треба да говоримо?

У народу влада веровање да је Свети Никола заштитник путника и сиротиње.

Дешава се да уколико отац дели славу синовима, један узме летњег, а други зимског Светог Николу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas