· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВЉЕ

Славимо Светог Сампсона Странопримца: Сазнајте зашто данас треба ићи у цркву и помагати сиромашнима

Српска православна црква данашњи дан, 10. јул по новом или 27. јун по старом календару, посветила је неколицини светаца, међу којима се по значају издваја Свети Сампсон Странопримац.

1594366585_Depositphotos_388484940_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Овај светитељ је рођен у богатој и уваженој римској породици, што му је омогућило да добије најбоље образовање тог времена. Посебно се посветио изучавању медицине због чега је постао познат као један од најцењенијих лекара тог доба.

Прочитајте још: "Пу, пу, да куцнем о дрво": Да ли знате одакле веровање да ОВА ФРАЗА доноси срећу?

Из Рима се преселио у Цариград у којем је постао познат по својим доброчинствима. Пружао је људима бесплатну медицинску помоћ, а многи су долазили код њега и да чују неку лепу реч наде. Кад је чуо за његова доброчинства, цариградски патријарх га је произвео у свештеника. У то време се разболео цар Јустинијан Велики од, како се мислило, неизлечиве болести. Цар се помилио Богу који му се обратио речима да ће га Сампсон исцелити. Тако је и било. Цар је оздравио и желео да награди племенитог човека.

Прочитајте још: ЦЕО СВЕТ зна за фреску Белог анђела због ЈЕДНОГ ДЕТАЉА, а по њему је настала и МОНА ЛИЗА

- Царе драги, имао сам сребра и златра и осталог имања, но све то оставих ради Христа како бих чинио вечна блага небеска - одговорио је Сампсон и замолио цара да уколико жели да га награди нека учини то тако што ће изградити дома за убоге. Цар је испунио његову молбу. У том дому Сампсон је наставио да помаже сиромашне и болесне. У томе дому Сампсон је служио убогим као родитељ деци својој. По упокојењу 27. јуна 530. године често се јављао онима који су га у помоћ призивали.

Фото: Депозит

Прочитајте још: Њен лик налази се у манастиру ГРАЧАНИЦА: Данас славимо Свету Февронију која се и после СМРТИ јавља на ИСТОМ МЕСТУ

На данашњи дан требало би ићи у цркву, чинити добра дела сиромашнима и афирмисати врлину давања.

Данашњи дан је посвећен Светом Севиру и Светој Јоани Мироносици.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.