Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

"Свети Тома, седи дома": Славимо ТОМИНДАН, данас никако немојте да радите једну ствар

Православни верници данас обележавају крсну славу посвећену Светом апостолу Томи

1666092071_tomindan.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Верници Српске православне цркве обележавају празник Светог апостола Томе, у народу познатог као Неверни Тома. Слави се као крсна, али и еснафска слава. Данашњи дан посвећен је Светом Томи, једном од дванаесторице апостола. Прославио се многим чудесима. 

Прочитајте још: Данас је СВЕТА ХАРИТИНА: Заштитница је жена, а њена прича је једна од најпотреснијих у хришћанству

У неким крајевима верује се да штити од вукова. Верници Српске православне цркве обележавају празник Светог апостола Томе који се слави као крсна, али и еснафска слава. Као еснафску славу, Светог Тому обележавају дрводеље, бачвари, колари, столари, ужари, дунђери, бунарџије, калдрмџије и зидари.

Апостола Тому народ зове неверним, јер није поверовао у васкрснуће Господа. По народном веровању данас се никуд не иде и постоји изрека "Свети Тома, седи дома"

Док се у недељу по Васкрсу слави догађај везан за "неверовање" Томино, данашњи дан посвећен је самом апостолу.

Народна веровања о апостолу Томи

Срби за Светог Тому причају да је, кад су свеци делили улоге, он узео печат од облака, али не доноси олују, већ драгоцену кишу. Верује се да Свети Тома, ако се наљути, може једног дана да донесе други потоп, али како га надгледа Пресвета Марија, то неће бити ускоро.

Прочитајте још: Славимо Покров Пресвете Богородице: Ево шта данас треба да ураде све МЛАДЕ ЖЕНЕ

Свети Тома је био вешт дрводеља,тако да никада није дељао дрво на пању већ на камену. Једном наиђе ђаво у облику прелепе и врцкасте девојке, па поче да га искушава. Свети Тома се загледа у њу, удари сечивом у камен и отупи секиру. Светитељ се много наљути, изазва силну кишу и сместа потопи ђавола у бару.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas