Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Топ 10 занимљивих чињеница о КИНЕСКОЈ НОВОЈ ГОДИНИ: Она се слави према Лунарном календару

Ово можда нисте до сада знали!

1674310173_shutterstock_749342968-zmaj-i-lampioni-naslovna.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

1. Она је сваке године другачијег датума. Обично ''пада'' пред крај јануара или у фебруару. Датум је одређен младим месецом- када је нов лунарни циклус, и месец је у првој фази.
2. Такође је позната под називом ''Пролећни фестивал'', зато што наговештава почетак пролећа. Слави се почетак новог живота.
3. У Кини, свака година је повезана са другом животињом. Кинески календар иде у циклусу од 12 година, а сваку означава друга животиња. 2023. је година зеца. Верује се да уколико сте рођени одређене године, имаћете карактеристике приписане животиње.
4. Прослава траје 15 дана, и завршава се када је месец пун. Завршница се прославља пуштањем светлећих лампиона, на Фестивалу лампиона. Ипак, прва три дана је национални празник у Кини, и тада се одржаају главне прославе.

Прочитајте још: Сутра почиње КИНЕСКА НОВА ГОДИНА: Погледајте шта вам доноси владавина ЗЕЦА

5. Постоји више различитих начина да се честита, а једна од од најбољих је рећи ''Гуо Ниан Хао'', што значи Срећна нова година!
6. Црвене коверте- деца их добијају, а унутра се налази новац. Износ може бити било који, а деца могу себи да купе поклоне. Једина битна ставка је да да износ новца није дељив са 4, као ни да не садржи овај број, јер се он сматра лошим у кинеској култури.

Фото: Схуттерстоцк

7. Фестивал фењера- њиме се завршава Кинеска Нова година, тако што људи пуштају светлеће лампионе у небо. Мотив прославе је помирење, мир и опроштај.

Прочитајте још: КИНЕСКА НОВА ГОДИНА почиње 22. јануара: Обичаји који доносе срећу - ТАЈНА црвених коверти, поморанжи и ватромета

8. Пре прослава, по традицији је добро поспремити дом. У Кини се верује да ће се лоша срећа ''почистити'' ако ово урадите пре дочека.
9. Плесови лавова и змајева- они су веома популарни у ово доба у Кини. По веровању, они ће донети добру срећу локалној области где се плес изводи. Гласни звуци који се тада производе, растерују лошу срећу и духове, верује се у Кини.
10.Ватромет у поноћ- као и свуда у свету, ватромет ће у поноћ обасјати небо широм Кине, а постоји мит по коме се чудовиште Ниан плаши звука ватре, па ватромет служи да га заплаши.

БОНУС ВИДЕО: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas