Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КИНЕСКА НОВА ГОДИНА почиње 22. јануара: Обичаји који доносе срећу - ТАЈНА црвених коверти, поморанжи и ватромета

Погледајте карактеристике кинеске Нове године

1674297748_Foto-Shutterstock-kineska-nova-godina.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Како се у Кини прославља Кинеска нова година - ово су обичаји за које сматрају да доносе срећу и богатство. Према лунарном календару нова година је у знаку Црног Воденог Зеца...

Кинеска Нова година обележава се 22. јануара 2023. године и представља годину Црног Воденог Зеца. Ево које карактеристике кинеске Нове године треба да знате, као и коју традицију Кинези практикују за срећу током целе године.

Карактеристике кинеске Нове године:

Сваке године се мења датум - Кинеска Нова година долази ове године тек 22. јануара када се у Кини слави долазак 2023. године. Кинеска Нова година се слави на различите датуме према лунарном календару и обележава се за време другог младог Месеца после зимске краткодневнице 21. децембра, и означава почетак пролећа. Зато се у традиционалном кинеском називу празник назива Пролећни празник.

Прослава код куће - Нова година у Кини је главна породична прослава: на овај празник је уобичајено да се сви враћају у свој дом, у место где живе најстарији рођаци породице, без обзира где живите. Стога се у овом периоду интензивирају предпразнична кретања Кинеза како унутар земље тако и широм света. Сви се труде да се врате кући пре празничне ноћи и проведу је са рођацима.

Припреме за Нову годину почињу унапред: улаз у стан или кућу украшен је упареним натписима на црвеном папиру са жељама за благостање и срећу.

Црвена боја - Црвена боја игра кључну улогу у прослави кинеске Нове године. Традиционална кинеска култура је веома симболична, а црвеној боји додељена је функција заштите од негативне енергије. У неким домовима Нова година се дочекује у црвеној одећи за коју се сматра да доноси срећу.

Чишћење - Велики значај придаје се темељном чишћењу уочи прославе. Кинези верују да чишћењем дома и препремом за празник чисти се кућа од неуспеха и тешкоћа, ослобађа се простор за нешто ново и просперитетно. Све лоше се буквално избацује из куће, односно предмети који се не користе, старе ствари, истрошене ствари. Ослобађа се простор за позитивне промене.

Прочитајте још: Како је изгледала права ВЕРА ПЕШИЋ? За њене способности се надалеко чуло, али кажу да јој је највећа ГРЕШКА била то што се заљубила (ФОТО)

Свечана вечера - За трпезом се окупља породица као вид јединства и радости. За столом су најчешће присутни чланови породице из неколико генерација. Од главних јела издваја се риба која је симбол богатства и просперитета. На кинеском, реч за "рибу" је у складу са речју за "вишак". Кинези верују да ће једење рибљих јела донети профит и просперитет у наредној години. Припремају се и кнедле које симболизује плодност и богатство. Такође, кнедле се обликују у облику старих новчића. Кинеска новогодишња торта прав се од пиринчаног брашна. Симболично се припремају и "резанци дуговечности" - што су резанци дужи, симболизују жељу за дугим срећним животом.

Обиље воћа округлог облика на кинеској новогодишњој трпези као симбола пуноће и богатства. Мандарине и поморанџе према кинеским веровањима, привлаче срећу и просперитет. Готово у свакој кинеској кући постављено је дрво мандарине са плодовима за Нову годину као алтернатива новогодишњој јелки.

Бучна новогодишња ноћ - По завршетку свечане вечере у новогодишњој ноћи, нико не иде у кревет, да не би пропустио своју будућу срећу. Када остају будни за Нову годину то значи: "Заштити годину". У Кини такође размењују поклоне, имају посебне поздраве, чује се музика... Обичај је да се на КИнеску Нову годин поклањају црвене коверте напуњене одређеном сумом новца које се најчешће дају деци.

Покретање ватромета у Кини није само забава, већ и древна традиција. Сматрају да светлост и пуцкетање терају лошу енергију.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas