Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Три најбитнија односа током одрастања: Везе које успоставите у детињству утицаће на вас током целог живота

Лоши односи са најближим људима могу утицати на ваше самопоуздање

1683963321_samopouzdanje.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Самопоуздање се учи, стиче и развија, али и односи из детињства могу значајно на њега утицати, чак и у одраслом добу. Ако имате проблема са самопоуздањем, узрок може бити у односима из вашег детињства који нису били баш здрави.

Иако делује као застарео клише, многи психолошки механизми који вас обликују као одраслу особу почињу од детињства. Везе које сте формирали и начин на који сте комуницирали са кључним људима у вашем животу могу вам рећи много о вама данас.

Ево које 3 везе из вашег детињства могу да утичу на самопоуздање данас:

1. Однос са родитељима - Начин на који отац комуницира и односи се са синовима у великој мери утиче на њихово самопоуздање. Свака реч и сваки гест може оставити трагове. Ако сте имали родитеље који вас стално критикују, који су вас стално притискали да све урадите савршено, увек можете помислити да нисте "довољно добри". Слично томе, ако мајка или отац нису обраћали пуно пажње на вас, вероватно ћете себи рећи да не заслужујете више од оних око вас. За складан развој и непоколебљиво самопоуздање неопходни су безусловнаљубав, стално охрабрење и уважавање.

2. Однос са браћом и/или сестрама - Ако нисте сами са родитељима, научите да је однос са братом или сестром био важан од самог почетка. На пример, ако сте имали старију сестру на коју сте се угледали као узор, можда ћете имати стабилно самопоуздање. Зрела и блиска особа, али са мање ауторитета од родитеља, може представљати мерило и додатну мотивацију да постанете бољи. С друге стране, ако сте имали млађег брата или сестру, вероватно сте имали више одговорности, што вам увек помаже да докажете да сте јака особа, чак и од детињства.

3. Однос са околином - Ово се односи на средину у којој сте одрасли, односно на вртић и школу, ваше вршњаке. И наставници могу имати значајна утицај на то како развијате своје самопоуздање. Када сте мали, потреба за припадањем је веома велика. Желите да будете прихваћени, да осећате да сте део групе и да имате сврху. Ако нисте били у добрим односима са друговима из разреда или сте били жртва вршњачког насиља, постоји ризик да ће ваше самопоуздање бити нарушено. У зрелости, важно је анализирати тај период и схватити да ништа од онога што се догодило сада не би требало да буде важно.

Уколико имате проблем са самопоуздањем који утиче на ваш начин живота, затражите помоћ стручног лица у виду психолога и психотерапута.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas