Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

У којим ситуацијама је ЋУТАЊЕ НАЈБОЉА ОПЦИЈА? Психолошкиња и психотерапеуткиња објашњава када је боље држати језик за зубима

Ћутање је тријумф над игром моћи и манипулације

1668519545_shutterstock_1479705314.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas
  • Грубе речи више боле, па је и изазов да узвратимо истом мером већи
  • Корисно је када осетимо да пре желимо да повредимо саговорника својим речима него да му нешто објаснимо да разуме
  •  Једно је од златних правила у пословном свету, али нам то углавном пада лакше јер ти односи нису ни близу толико интимни и искрени, па је и страх од рањивости и блискости мањи

ЋУТАЊЕ је злато! Колико пута сте то чули од старијих и мудријих као савет да није увек паметно рећи шта мислите? И то се показало истинитим у многим ситуацијама. Врлина је знати шта треба да се каже у одређеном тренутку, а још веће умеће када је најбоље да се нешто прећути.

Тачно је да је свако био у ситуацији да некоме саспе у лице све што му је на срцу и души и избаци бес из себе, али се у последњем тренутку ипак "угризао" за језик. Ћутање јесте злато када вам неко повери тајну и исприча шта га мучи и тишти.

Прочитајте још: Како зрачите, тако привлачите: Погледајте какву ЕНЕРГИЈУ имате и на који начин она УТИЧЕ на вас

Ако изузмемо такве примере, када је најпаметније држати језик за зубима? Када је ћутање тријумф над изговореном речи? У којим тренуцима је мудрије избројати до десет него рећи нешто што ће вас можда много коштати и због чега ћете се кајати? Психолог и психотерапеут Жељка Курјачки Станић за "Живот плус" каже да је "ћутање злато" кад год нисмо имали намеру да се свађамо, али смо се осетили испровоцираним током разговора:

- Рећи нешто у љутњи није нужно погрешно и штетно. Љутња је здраво осећање и ту је да нам да снагу да бранимо своју границу. Потребно је да разликујемо ситуације када смо љути на некога и бирамо речи којима желимо то да искажемо, од ситуација када смо током разговора испровоцирани да кажемо нешто што нисмо првобитно желели. Та друга ситуација говори да смо изманипулисани, да нас је неко због сопственог страха од блискости одвео из искреног разговора у поље игре моћи.

Често се каже да је најпаметније прећутати неке ствари током свађе, јер неконтролисани излив негативних емоција и беса може само да погорша ситуацију, и да све што бисте некоме рекли сачувате за тренутак када се смире страсти. Шта ви мислите о томе?

- Слажем се у потпуности. Већина тога што је изречено у јеку свађе служило је да се друга особа казни и повреди, а не да се истински расправи о неком проблему. Осим тога, речи које се кажу остају и не могу да се повуку. Друга страна може разумети да смо нешто рекли у љутњи и наставити да гради однос са нама, али наше речи никада неће заборавити. Она зна да смо, макар на тренутак, то што смо изговорили заиста и мислили и да смо били спремни да отворимо тешке и болне ране, да неке њене интимне ствари, које знамо јер смо блиски, окренемо против ње. Свака таква свађа, иако се наизглед превазиђе, ствара нову пукотину у блискости која неће никада заиста зарасти.

Када је реч о партнерским односима, у којим ситуацијама је важно држати језик за зубима?

- Најтеже је држати језик за зубима када друга особа то не чини, односно када наш саговорник упорно, најчешће несвесно, провоцира да се посвађамо. Тада је тешко не потегнути исто оружје и узвратити истом мером, поготово када имамо много тога што бисмо јој могли "сасути у лице". Али ако нам је до тог односа стало, тада треба да прећутимо и све то што нам смета кажемо када се смиримо, на начин који ће обезбедити већу вероватноћу да нас друга особа чује и да размисли о нашим речима. Свађа је углавном само борба за моћ, да се буде онај који ће задати јачи, последњи ударац. У свађи нема разговора, разумевања, нити било какве блискости. Неко је неук у томе, не уме да каже нешто што му смета без оптуживања и вређања, али ако нам је стало до те особе, нећемо дозволити да узвратимо истом мером јер то никуда не води.

Фото: Shutterstock

ПОРОДИЦА ЈЕ НАЈОСЕТЉИВИЈА

Да ли је ћутање једно од златних правила и у пословним односима?

- Да, наравно. У пословним односима је углавном лакше прећутати него у приватним јер односи нису ни близу толико интимни и искрени, па је и страх од рањивости и блискости мањи. На пример, лакше је занемарити нечију грубу опаску када знамо да нас та особа истински не познаје, да то не може да буде лично, као и да је нећемо више видети након што се пројекат заврши. Теже је када је неко наш рођени у питању.

Неретко се "ћутање" тумачи као "покоравање", недостатак аргумената и става или чак као свесно неизношење мишљења да се некоме не бисте замерили. Делите ли то мишљење?

- Слажем се са тим, штетно је када особа заиста увек ћути и никада не осећа или не показује љутњу. Прећутати треба онда када осетимо да пре желимо да повредимо саговорника својим речима него да му нешто објаснимо да разуме. Али прећутати сваку своју љутњу није добро јер она има своју улогу. Говори нам да неко прелази нашу границу својим понашањем и да треба да реагујемо. Неко је одрастао гледајући како тата злоупотребљава љутњу и виче, вређа, туче, па је схватио да је љутња ружна и да не треба да се показује. Зато је важно да свако нађе начин да покаже љутњу, у складу са својим карактером. Љутња може да се покаже и смиреним, тихим гласом и благом, али доследном одбраном своје границе.

Прочитајте још: Да ли сте чули за "ПРАВИЛО 42%" и због чега је важно да га примените? Може вам помоћи да се препородите и умањите ниво стреса

Фото: Shutterstock

Ако морамо да водимо рачуна о томе шта говоримо пред другима, да ли то правило важи и у породици, у кругу најближих?

- Ту је најпотребније да водимо рачуна јер су последице невидљиве и лако их је занемарити. Грубе речи више боле, па је и изазов да узвратимо истом мером већи. У пословном свету последице ће одмах доћи тако што ће неко раскинути уговор са нама, окренути се и отићи. Али у породици, у односу са својим дететом или мужем, санкција неће бити одмах тако очигледна. Људи неће отићи од нас, али ће свака свађа неповратно да однесе са собом део онога што нас спаја.

Како ствари стоје са пријатељима, да ли и у таквим односима треба бирати речи и када?

- Да, једнако као и у породици. Што нам је та особа ближа и дража, за нас је важније да бирамо речи. Људи често мисле да због тога што ће пријатељи и породица остати са нама и након свађе, а пословни партнер неће, да могу да се опусте и не пазе на речи у блиским односима. Али тешке речи се не заборављају никада и остављају трајне ране на везама, иако их нико више не мора помињати.

Шта добијамо, а шта губимо?

На питање шта добијамо ако нешто прећутимо, а које би биле евентуалне последице, наша саговорница каже:

- Добијамо прилику да то што нам смета и због чега смо љути кажемо касније, када се смиримо. Тада можемо да то изнесемо на леп начин, бирајући речи. Зашто је то битно? Због тога што ћемо тако осигурати да нас друга особа чује. У свађи можемо само да повредимо другу особу, али оно што нам смета остаће нерешено. Друга особа од бола због увреде може да уопште не чује то што имамо да јој кажемо. Можда би се сложила са нама да то нешто што ради није у реду, али начин на који смо то у свађи изговорили замаглило је све друго.
 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas