Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ДОБРО ЈЕ ЗНАТИ

Уколико видите да неко носи ОВАКВУ ТРАКУ око врата, има важну поруку за вас! (ФОТО)

Обратите пажњу да људе око себе док чекате у реду – у продавници, апотеци, пекари, на аутобуској станици или пак на аеродрому.

1628596757_ikg.png
ФОТО: Принтскрин/ Јутјуб/ SWNS Digital
Oglas

Ношење траке, наруквице или беџа са сунцокретима дискретно указује људима из окружења, особљу, колегама, здравственим професионалцима, да је некоме потребна додатна подршка или мало више времена.

Прочитајте још: Зашто се каже све у шеснаест? Помислићете на фудбал, али одговор ће вас изненадити!

Сунцокрет као знак невидљивог инвалидитета употребљава се од 2016. године, а до данас је прихваћен и препознатљив на већини аеродрома и места на којима се одржавају јавни догађаји у Великој Британији, у многим супермаркетима, на железничким и аутобуским станицама, на местима за разоноду, у здравственим центрима, у полицијским и ватрогасним станицама, а све је већи број малих предузећа и организација које препознају сунцокрет. 

Ко су творци траке са сунцокретима?

Идеја је настала тако што је један аеродром у Лондону почео да размишља како да препозна путнике који имају скривени инвалидитет, како би могли да прилагоде своје понашање ситуацији. 

Тако су 2016. године осмислили зелену траку са сунцокретима, која дискретно указује да се ради о особи са скривеним инвалидитетом. На тај начин су успели да олакшају путовање многим путницима, било да је реч о асистенцији или једноставно давањем више времена за поједине процедуре.

Зашто сунцокрет?

Знак је требало да буде јасно видљив са дистанце и динамичан. Сунцокрет је одабран јер указује на срећу, позитивност, снагу, самопоуздање. То је универзално препознатљив цвет, а уједно је и родно неутралан. Трака са сунцокретима омогућује свакоме ко има невидљиви инвалидитет да га обелодани, онда када сматра да је то потребно.

Данас, у многим земљама Европе, а све више и у Србији, можете видети особу са траком са сунцокретима, на већим окупљањима и местима где је увек гужва. 

Уколико приметите особу која носи траку на којој су сунцокрети – пустите је преко реда. И њу, и њену породицу, уколико није сама.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas