Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
НАРОДНА ИЗРЕКА

Зашто се каже све у шеснаест? Помислићете на фудбал, али одговор ће вас изненадити!

Није све како изгледа на први поглед.

1627894394_rugby-78193_1920.jpg
ФОТО: Пиксабеј
Oglas

Народна изрека коју можемо чути у свакодневном говору - све у шеснаест. Одакле се појавио баш тај број?

- Радим све у шеснаест! 

- Ма пусти га, спава све у шеснаест!

Колико пута сте чули сличне реченице? Радити све у шеснаест значи радити нешто у највећем могућем капацитету, предано, пожртвовано, свим силама.

Прочитајте још: Због чега се ЧАЈНА КОБАСИЦА зове ЧАЈНА? Одговор би могао да вас изненади

Фудбалска терминологија је први избор

Прво што нам пада на памет је да ова изрека има везе са фудбалском терминологијом због чувеног шеснаестерца у којем се одиграва сва акција, када играчи једне екипе пређу линију како би постигли погодак тако што су ангажовали све снаге.

Ипак ово тумачење је новијег датума и вероватно нема везе са фудбалском терминологијом. 

Конкретан одговор на питање броја шеснаест заправо не постоји,

Шеснаестинка

Према једној теорији, у питању је нота у музици тзв. шеснаестинка, која је једна од најбржих нота, па можемо да замислимо да се нешто ради све у шеснаест ако замислимо брзину ове ноте, као кад се игра коло по тој ноти, да се све праши.

Матерсва - Мајка Свега

Друга објашњења посежу у митологију и религију древних народа чије се архетипске наслаге чувају у колективној свести. Тако је једна од важнијих ведистичких богиња била Материшвани или Материс вани (код Словена запамћена као Матерсва), која је приказивана са шеснаест руку. Она има симболични значај оне која рађа – Мајке Свега. Радити нешто све у шеснаест значило би радити са њених шеснаест руку.

Број четири као савршен број

У обзир долази и митска симболика броја четири. Поред израза као што су у четири ока или пасти на све четири, ту су и четири стране света, четири елемента (вода, земља, ваздух, ватра), а број четири изузетно је распрострањен и у хришћанским учењима – позната су четири пророка, четири јахача апокалипсе, четири јеванђелиста и четири јеванђеља и сл. 

Четири на квадрат је шеснаест, па би то значило да савршен број четири, помножен са собом дао број пуноће и свеобухватности - шеснаест.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas