Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

УСКОРО стиже ЛЕТЊЕ РАЧУНАЊЕ ВРЕМЕНА: Промена сата може да утиче на сан и биолошки ритам тела

Стиже нам летње рачунање времена!

1711701309_6aa3bc82e433157915d0a0d3633c2622106ba16f.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

У недељу, 31. марта, у Србији ће се сат са 2 сата померити на 3. Многи мисле да је ово мала промена, али она може да има значајан утицај на наше физичко и ментално здравље. Постоје групе људи које су подложнији променама током померања сата, па је важно да знате шта овај период може да донесе.

Промене повезане са променом сата

Промена сата може да утиче на сан и биолошки ритам тела. Летње рачунање времена значи да су дани дужи и многи људи уводе промене у свом распореду. То може да доведе до поремећаја ноћног одмора, несанице и смањеног квалитета сна. Проблеми са успављивањем или буђењем могу да доведу до умора, немогућности концентрације и губитка фокуса током дана.

Повећан стрес

Промена сата може да повећа ризик од настанка срчаних болести као што су срчани удар и хипертензија. Ако већ имате кардиоваскуларне проблеме, ове промене могу да изазову срчану слабост, повишен крвни притисак, више аритмија и друге проблеме са срцем. Пошто кардиоваскуларни систем преноси кисеоник и друге хранљиве материје до свих органа, сваки "квар" у његовом функционисању може да доведе до озбиљних последица по здравље.

Погоршање менталног здравља

Постоје људи који доживљавају погоршање расположења, раздражљивост и психичку нелагодност након промене сата. Ово може да буде због промена у дневној рутини.

  • Групе људи ће бити највише погођене
  • Људи са поремећајима спавања
  • Људи са кардиоваскуларним обољењима
  • Деца и адолесценти

 

Како смањити утицај промене сата

  • Постепено прилагођавање - неколико дана пре промене сата идите у кревет 15-30 минута раније
  • Одржавајте ритам спавања - покушајте да одржавате редован распоред спавања, устајање и одлазак у кревет у исто време
  • Физичка активност - будите активни и радите вежбе које ће вам помоћи да боље спавате

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas