· · Коментари: 0

Верници данас славе ДВА СВЕЦА: Данас изговорите ове речи за срећу, мир и благостање

Српска православна црква слави Преподобног Симеона и Светог Григорија Двојеслова

1679665886_shutterstock_2166173661.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Преподобни Симеон Нови Богослов, богоносни и велики Отац Цркве, рођен је у Галати Пафлагонијској, васпитан у Цариграду и увршћен у дворјане цара Василија и Константина Порфирородних.

Остави све ради Христа и повуче се у манастир. Подвизавао се под руководством старца Симеона, потом био игуман манастира светог Маманта и најзад отшелник.

Његове су речи права духовна и богословска откровења. Упокојио се 1032. године

Српска православна црква данас обележава, поред Преподобног Симеона, и Светог Григорија Двојеслава.

Син сенатора Гордијана, и сам потом би сенатор и началник града Рима. Но чим му се отац упокојио, он се преда духовном животу. Од свог великог богатства сазида шест манастира у Сицилији и седми у самоме Риму у част апостола Андреје, у коме се и он постриже. Силвија, мајка његова, такође се замонаши у једном женском манастиру.

По смрти папе Пелагија изабран би Григорије за папу. Он бежаше од те части и власти, и кријаше се по горама и гудурама, но Господ га проказа онима који га тражаху на тај начин што се појави стуб огњен од земље до неба на оном месту где се Григорије кријаше. Беше необично милосрдан. Сав свој доходак употребљаваше на склоништа бедних и на гостопримство.

Често призиваше бедне људе и служаше им око трпезе. Бавио се и писањем корисних књига. Двојеслов, или Сабеседник, он се и назива зато што је написао књигу под тим именом, у којој је изнео врлине и чудеса италијских светитеља. Саставио је и свету Литургију Пређеосвећених Дарова, која се служи средом и петком Часнога поста. Његов архиђакон Петар виђао је голуба где лети изнад његове главе кад је седео и писао. Представио се Господу 604. године.

Тропар

Од Бога си примио божанску благодат, славни Григорије и Његовом силом укрепљен, ширио си Јеванђеље на све стране. Отуда си од Господа Христа примио плату за своје трудове, свеблажени: Зато Га моли, да спасе душе наше.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ