Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
светац

Верници данас славе СВЕТОГ НИКОНА: О овом чуду и данас се приповеда

Српска православна црква и верници данас слави светог Никона

1649079981_Nikon.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Свети Никон је био римски официр, који се спасао у боју тако што се прекрстио и помолио Богу, од тада његов живот се мења и све посвећује вери.

Према веровању Никон је са четом пошао у бој, пре тога мајка га је посаветовала, да ако упадне у недеље, да се прекрсти и призове Христа у помоћ. И заиста, када је у боју Никонова чета била опкољена и сасвим близу коначне погибије, Никон се прекрстио и у срцу завапи Христу.

У том часу добио је необичну силу, јурнуо у непријатеље и једне убио, а друге нагнао у бекство.Враћајући се кући Никон је непрестано у чуду узвикивао: “Велики је Бог хришћански!” Након овог догађаја тајно тајно је отпловио у Азију, где га епископ кизички Теодосије крсти.

Прочитајте још: На месту данашњег ТРГА РЕПУБЛИКЕ, налазила се СТАМБОЛ КАПИЈА: Ево коју језиву ТАЈНУ крије!

По крштењу затворио се у један манастир, где се предао учењу и подвигу. Но пред смрт епископ Теодосије је имао визију, у којој му би наређено, да себи за наследника рукоположи Никона. Старац Теодосије одмах позове Никона и рукоположи га за ђакона, потом за презвитера и епископа. Но Божјим Промислом Никон ускоро дође у Неапољ где обрете своју мајку још у животу.

По смрти материној он се удаљи са девет ученика, негда ратних другова, у Сицилију, и тамо се одаде проповеди Јеванђеља. Но беше страшно гоњење хришћана у то време. И кнез Квинтијан ухвати Никона са друговима и удари на велике муке.

Његових стотину деведесет ученика и другова бише посечени. А Никона је мучитељ везивао коњма за репове, бацао га с високе стене у провалију, тукао, стругао, но Никон све те муке преживе. Најзад би посечен мачем и пресели се Господу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Мистерија Стоунхенџа је КОНАЧНО РЕШЕНА - стручњаци успели да открију чему је служио

Његово тело би остављено у пољу, да га птице поједу. Но неко чобанче, с бесним духом, закачи се и падне на мртво тело Христовог мученика, и одмах се исцели. Оно разгласи о телу Никоновом, те хришћани дођу и чесно га погребу.

БОНУС ВИДЕО

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas