Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАЗНИК

ВЕРНИЦИ СЛАВЕ САБОР 70 АПОСТОЛА: Ако сте у невољи ОВОМ молитвом им се обратите и помоћ ће доћи

Српска православна црква и њени верници данас обележавају један од најтужнијих датума - Сабор 70 светих апостола, посвећен сећању на страдање апостола Стахија, Амплија, Урвана.

1642408364_pjimage---2022-01-17T093223.466.jpg
Фото: Википедија
Oglas

Хришћани верују да је Бог осим дванаест великих апостола који су познавали Исуса и били његови први ученици, Бог изабрао још седамдесет других, који ће проповедати Јеванђеља и ширити хришћанство. Неки од тих "малих апостола" били су и свети апостоли Стахије, Амплије и Урван.

Свети Стахије је био први епископ Византа. Живео је и проповедао у 1. веку и био је помоћник Светом Андреју Првозваном. Верује се да је многе пагане преобратио у хришћанство, да је важио за доброг и праведног човека и да је био велики говорник нарочито када су хришћанске беседе биле у питању. После шеснаест година епископовања мирно је умро 54. године.

Посебно се слави у Румунији и Русији. Свети Амплије и Урван такође су били сарадници Светом Андреју и од њега су били постављени за епископе - Амплије у Лиди, или Диоспољу Јудејском, а Урван у Македонији. Познати по томе што су уништавали идоле и проповедали хришћанство, на себе су навукли гнев многобожаца па су их они обојицу убили.

Хришћански верници данас се сећају и других "малих апостола" који су пострадали у славу Исуса. Свети Наркис је био епископ у Атини, због вере је мучен и тако убијен. Апелије свети је био епископ у Ираклији Тракијској и, након дугог и богоугодног живота умро је у дубокој старости.

Свети Аристовул, брат апостола Варнаве, проповедао је веру Христову у Британији, и тамо мирно скончао. Сви ови светитељи данас су примери искрене и дубоке љубави и посвећености Богу.

Верује се да сви који се данас нађу у невољи треба да се обрате овим апостолима молитвом: "Апостоли свети, молите Милостивога Бога, да опроштај грехова подари душама нашим". Према народном веровању, свима који су у молитви искрени, помоћ ће доћи...

"И посла их два по два пред лицем својим у сваки град и мјесто куда намјераваше сам ићи... Идите; ево ја вас шаљем као јагањце међу вукове".

БОНУС ВИДЕО: 

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas