· · Коментари: 0
КОЛЕКЦИОНАРСТВО

Проверите! Свако ко има ову ПОШТАНСКУ МАРКУ може да купи СТАН У БЕОГРАДУ (Фото)

Издање марака са Титовим ликом поводом његове смрти доштампано је ново због страних туриста који га траже у Музеју историје Југославије.

Depositphotos_28710927_s-2019.jpg

Предратне, марке из 19. века, али и са грешком посебно су вредне и како пролази време колекционари су спремни да плате богатство за њих. Из Пошта Србије поручују да све марке чији се тираж прода и нестану са шалтера истог тренутка почињу да добијају на вредности.

Непроцењиви Кнез Михајло

Прочитајте још: Корона вирус је само ЖРТВЕНИ ЈАРАЦ! Откривено КО стоји иза пандемије и како је до ње дошло!

Највредније марке у Србији, према подацима каталога аукцијских кућа у последњих 20 година, припадају Кнежевини/Краљевини Србији: Новинска марка Грбуша из 1866 (прва штампа, каталошки број 1) и Новинска марка Кнез Михаило, 1 пара, из 1868 (треће штампање у маслинастој боји). Дакле, ко има поменуту "Грбушу", без обзира да ли је табачић или појединачна, или Кнеза Михајла може истог тренутка да их прода да купи стан у Београду.

Љубичасти краљ Петар
Ко има марку "Грбушу" или Кнеза Михајла има благо!

Што се тиче југословенских марака то су: Табак Есперанто 1953, „50 година Октобарске револуције”,1957, у чешљастом уместо у линијском зупчању, и „Неиздати” Тито, 1972.

Црвени Тројички сабор

Колекционари често сакупљају марке са грешком у боји или слову, јер оне имају посебну вредност. Ове марке могу да превазижу тржишну вредност најскупљих марака на свету. На срећу, Србија има и такве марке. Рецимо, изузетно су вредни: Краљ Петар (3 дин, из 1911. године) у погрешној љубичастој боји и Тројички сабор (1911 вредност 1 ПАРА) у црвеној уместо у сивој боји.

Страни туристи лудују за Титовим маркама.

Највише одштампаних марака у СФРЈ било је са ликом Тита, а занимљиво је да оне и данас привлаче
пажњу сакупљача. Купују их страни туристи и Музеј историје Југославије. Посебно је занимљиво  издање поводом његовог 80. рођендана 1972. године, које је одштампано, па је наложено да се уради ново.

Марка вредна два милиона!
Најскупља марка свих времена је шведска Treskilling Yellow која је имала грешку у боји, а вреди 1,5 милиона фунти!
Миланче постоји само један и непроцењив је.

Међутим, од свих српских марака, јединствена и посебна је тако звана марка „Миланче” из 1872. у тзв. tete-beche форми, из чувене Фераријеве збирке,јер постоји један познати примерак. Последњи пут продата је на аукцији за 70.000 швајцарских франака.

Старије марке су увек траженије. Предратне марке су и каталошки више вредноване, самим тим и циљна публика сакупљача је мања. Марке СФРЈ штампане су у огромним тиражима, па је и њихова понуда већа, а каталошка процена нижа.

Неиздати Тито

Добра збирка Кнежевине или Краљевине Србије ће увек наћи сакупљача, јер је то период класичне филателије, а сакупљача класичне филателије има у целом свету.

Прочитајте још: Можете ли да замислите како ће изгледати путовање 2049. године? Отвара се ПУТ СВИЛЕ, а Кинези ће имати главну улогу

Све поштанске марке, након што се тираж прода и оне нестану са продајних шалтера, добијају већу вредност, у зависности од филателистичке области, теме, важности догађаја које марке обележавају, а посебно у зависности од интересовања филателиста у земљи и свету. С тим у вези, све би их требало чувати.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.