Oglas
· · Komentari: 0
KOLEKCIONARSTVO

Proverite! Svako ko ima ovu POŠTANSKU MARKU može da kupi STAN U BEOGRADU (Foto)

Izdanje maraka sa Titovim likom povodom njegove smrti doštampano je novo zbog stranih turista koji ga traže u Muzeju istorije Jugoslavije.

Depositphotos_28710927_s-2019.jpg
Oglas

Predratne, marke iz 19. veka, ali i sa greškom posebno su vredne i kako prolazi vreme kolekcionari su spremni da plate bogatstvo za njih. Iz Pošta Srbije poručuju da sve marke čiji se tiraž proda i nestanu sa šaltera istog trenutka počinju da dobijaju na vrednosti.

Neprocenjivi Knez Mihajlo

Pročitajte još: Korona virus je samo ŽRTVENI JARAC! Otkriveno KO stoji iza pandemije i kako je do nje došlo!

Najvrednije marke u Srbiji, prema podacima kataloga aukcijskih kuća u poslednjih 20 godina, pripadaju Kneževini/Kraljevini Srbiji: Novinska marka Grbuša iz 1866 (prva štampa, kataloški broj 1) i Novinska marka Knez Mihailo, 1 para, iz 1868 (treće štampanje u maslinastoj boji). Dakle, ko ima pomenutu "Grbušu", bez obzira da li je tabačić ili pojedinačna, ili Kneza Mihajla može istog trenutka da ih proda da kupi stan u Beogradu.

LJubičasti kralj Petar
Ko ima marku "Grbušu" ili Kneza Mihajla ima blago!

Što se tiče jugoslovenskih maraka to su: Tabak Esperanto 1953, „50 godina Oktobarske revolucije”,1957, u češljastom umesto u linijskom zupčanju, i „Neizdati” Tito, 1972.

Crveni Trojički sabor

Kolekcionari često sakupljaju marke sa greškom u boji ili slovu, jer one imaju posebnu vrednost. Ove marke mogu da prevazižu tržišnu vrednost najskupljih maraka na svetu. Na sreću, Srbija ima i takve marke. Recimo, izuzetno su vredni: Kralj Petar (3 din, iz 1911. godine) u pogrešnoj ljubičastoj boji i Trojički sabor (1911 vrednost 1 PARA) u crvenoj umesto u sivoj boji.

Strani turisti luduju za Titovim markama.

Najviše odštampanih maraka u SFRJ bilo je sa likom Tita, a zanimljivo je da one i danas privlače
pažnju sakupljača. Kupuju ih strani turisti i Muzej istorije Jugoslavije. Posebno je zanimljivo  izdanje povodom njegovog 80. rođendana 1972. godine, koje je odštampano, pa je naloženo da se uradi novo.

Marka vredna dva miliona!
Najskuplja marka svih vremena je švedska Treskilling Yellow koja je imala grešku u boji, a vredi 1,5 miliona funti!
Milanče postoji samo jedan i neprocenjiv je.

Međutim, od svih srpskih maraka, jedinstvena i posebna je tako zvana marka „Milanče” iz 1872. u tzv. tete-beche formi, iz čuvene Ferarijeve zbirke,jer postoji jedan poznati primerak. Poslednji put prodata je na aukciji za 70.000 švajcarskih franaka.

Starije marke su uvek traženije. Predratne marke su i kataloški više vrednovane, samim tim i ciljna publika sakupljača je manja. Marke SFRJ štampane su u ogromnim tiražima, pa je i njihova ponuda veća, a kataloška procena niža.

Neizdati Tito

Dobra zbirka Kneževine ili Kraljevine Srbije će uvek naći sakupljača, jer je to period klasične filatelije, a sakupljača klasične filatelije ima u celom svetu.

Pročitajte još: Možete li da zamislite kako će izgledati putovanje 2049. godine? Otvara se PUT SVILE, a Kinezi će imati glavnu ulogu

Sve poštanske marke, nakon što se tiraž proda i one nestanu sa prodajnih šaltera, dobijaju veću vrednost, u zavisnosti od filatelističke oblasti, teme, važnosti događaja koje marke obeležavaju, a posebno u zavisnosti od interesovanja filatelista u zemlji i svetu. S tim u vezi, sve bi ih trebalo čuvati.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas