Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
манастир

Знате ли зашто је манастир ЖИЧА ЦРВЕНЕ боје? Ми имамо одговор!

Манастир Жича сазидао је први краљ Србије из династије Немањић, Стефан Првовенчани.

1594368494_107817213_937745916637922_5805764613042349752_n.jpg
Фото: Принтсцреен/ Yоу Тубе/Блуемакс Студио
Oglas

 Не зна се поуздано када је почело зидање манастира, верује се да је почетак 13. века, 1207. или 1208. година, а сматра се да су радови окончани на храмову славу Спасовдан, 1221. године.

Оно што се прво примети код ове свете грађевине је боја. Ретки су манастири који су тако јаке црвене боје. За то је заслужан први српски архиепископ, Свети Сава.

Прочитајте још: На пола пута између Ваљева и Косјерића налази се БИСЕР СРБИЈЕ: Воденице су биле СИМБОЛ, а сада је остала само ЈЕДНА (ФОТО/ВИДЕО)

Током свог боравка на Светој Гори приметио је да су манастири Ларва и Ватопед црвене боје. Постојало је веровање да црква почива на крви мученика.

Манастир Жича – Краљево

Objavljuje Свети Василије Острошки - Манастир ОстрогSrijeda, 3. lipnja 2015.

То је симболично представљено црвеном бојом тих цркава. Тако је Свети Сава добио идеју да и здање његовог брата буде црвене боје. Захваљујући њему Жича је један од ретких манастира у свету који је те боје.

Прочитајте још: Отац Тадеј предвидео УЖАС: У Црној Гори избиће грађански рат, подићи ће се и Албанци, а Срби ће ИМАТИ ВЕЛИКУ УЛОГУ

За 200 година овде је крунисано седам краљева зато овај манастир има толико и врата јер су приликом сваког крунисања, отварана нова, кроз која је владар прилазио круни.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas