Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Зашто се МУШКЕ КОШУЉЕ копчају на десној страни, а ЖЕНСКЕ на левој? Одговор сеже у далеку историју

Да ли сте приметили да се женске и мушке кошуље не копчају на истој страни?

1713176605_shutterstock_2304754717.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Ако носите мушку кошуљу, дугмад су обично на десној страни. Ако је женска кошуља, обично су на левој. Зашто постоји ова разлика? Па… нико заправо није баш сигуран!

Многи историчари мисле да постоји очигледно објашњење за мушке кошуље - дугмад су са десне стране зато што је и оружје било саставни део одеће у прошлости. Ако имате пиштољ сакривен испод кошуље, лакше је доц́и до њега доминантном тј. десном руком. Дакле, ако су дугмад на десној страни, теоретски можете лакше да увучете десну руку у кошуљу или јакну.

Пре широке употребе ватреног оружја у Европи, сматрају неки, разлог су били мачеви! Џентлменски мач се увек носио на левој страни, тако да је могао да се извуче десном руком. Ако би се кошуља закопчала десно преко левог, дршка мача би се вероватно закачила када се извуче, тако да би сваки озбиљан мачевалац захтевао кошуљу или тунику која се закопчава лево преко десног.

Као показатељ мушког начина живота, ова традиција је затим проширена на друге мушке одевне предмете.

Али зашто су онда женска дугмад на левој страни?

И око овога историчари нису сагласни. Највећи број сматра да је и та пракса крије крајње практичан разлог.

Наиме, у прошлости, дугмићи су били изузетно скупи и представљали су својеврсни статусни симбол. А, ако сте имали паре за дугмиће, онда их сигурно нисте сами закопчавали!

Богате даме у то време нису се саме облачиле. То су уместо њих радиле скушкиње које су им онда биле окренуте лицем. Зато су дугмићи били смештени на левој страни уз претпоставку да су собарице десноруке, па им је то олакшавало закопчавање.

Ово је најраспрострањенија теорија, али постоји и неколико других.

Једна је да су жене држале бебе левом руком, па им је десна рука била потребна да отворе дугмад на кошуљи за дојење. Друга сугерише да је у прошлости било модерно да богате жене јашу коње бочно. Дугмићи на левој страни смањивали су количину ваздуха који улази испод женске кошуље и подиже их, пише Бизнис инсајдер.

Наравно, не постоји прави разлог зашто модне компаније морају и данас настављају да постављају дугмад на кошуљама на супротним странама. Ипак, највећи број то и даље ради иако ретко ко види функционалну потребу за тим.

И ето, бар за сада, зато ц́емо наставити да носимо ове мале подсетнике на прошлост на нашим грудима.

(Историјски забавник)

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas