Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
напитак

Зашто треба да пијемо ВОДУ после КАФЕ? Да ли имате ову навику?

Шоља свеже скуване кафе многима је први јутарњи избор.

1644321406_coffee-g844dd6d3d_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Због високог садржаја кофеина, напитак окрепљује, повећава ефикасност и концентрацију и помаже да се боље фокусирате на задатке. Међутим, кафа има и нежељене ефекте: дехидрира организа м, мрље   се појављују на зубној глеђи , а може изазвати и нагло повећање крвног притиска. Да бисте се заштитили од ових непријатних последица, довољно је да попијете чашу воде после кафе. Како то функционише и зашто је важно, откривамо вам у наставку!

Кафа и вода

Традиција испијања кафе са охлађеном водом дошла је код нас из земаља Истока, где постоји вековима. Људи су од давнина пили воду, пре свега, да би боље осетили укус кафе: ако се после сваког гутљаја напитка рецептори „очисте“ водом, она ће добити израженији укус. Сада ће вам сваки нутрициониста саветовати да пијете воду са кафом из сасвим других разлога.

Прочитајте још: Губитак памћења и погоршање меморије: Које навике лоше утичу на МОЗАК?

Прво, кофеин има снажан диуретички ефекат, који у великој мери дехидрира тело. Дехидрација може довести до много непријатних последица, па је потребно посебно пажљиво пратити ниво течности у телу. Ако попијете чашу воде одмах након кафе, враћате равнотежу воде и смањујете ризик од дехидрације. Запамтите да ова чаша не би требало да буде део вашег дневног уноса течности, тј. ако пијете два литра воде дневно, онда уз сваку шољицу кафе треба додати још једну чашу.

Друго, кафа је богата биљним бојама које могу променити боју зубне глеђи, посебно уз честу употребу. Овде опет вода долази у помоћ. Испирући остатке кафе водом, спречавамо реакцију интеракције између киселина кафе и зубне глеђи. У исто време, не би требало да перете зубе одмах након кафе - то може бити небезбедно за здравље зуба.

Прочитајте још: 20 НАЈЈАЧИХ БОЛОВА КОЈЕ МОЖЕТЕ ДА ДОЖИВИТЕ: Толико су неподношљиви да нећете моћи да суздржите плач

Поред тога, кофеин може драматично да повећа крвни притисак, што је генерално непријатно, а за особе које пате од хипертензије може бити чак и опасно. Вода разблажује кафу, због чега се смањује оптерећење срца и крвних судова, а ризик од оштрог скока притиска се смањује на скоро нулу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas