Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Због чега су ДУГМИЋИ на женским и мушким КОШУЉАМА на различитим странама? Постоји неколико објашњења за овај МОДНИ феномен

У питању је правило које важи вековима

1668185547_Foto-Profimedia-kosulja.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Постоји већ вековима усвојено правило да су дугмад женских кошуља на левој страни, а код мушких на десној. За ову разлику постоји неколико објашњења, али ниједно није, у потпуности, прихваћено.

Једно од историјских објашњења сугерише да је дизајн женске одеће базиран на потреби дојења детета. Произвођачи одеће претпостављају да су жене већином дешњакиње и да ће користити леву руку за ношење деце. Дакле, када би требале нахранити бебу, могле би десном руком откопчати кошуљу.

Још једно објашњење за женске кошуље датира из 16. века. Наиме, женске блузе, заправо, нису ни закопчавале. Оне су се, углавном, везивале. Одећу са дугмићима могле су себи да приуште тек богатије жене и оне на високим друштвеним положајима. Наравно, те даме се нису саме облачиле, то су чиниле слушкиње или собарице. А, како би њима било лакше да обуку своје надређене, држале су одећу у левој руци, а десном су закопчавале дугмад.

Прочитајте још: Шта узрокује акне између обрва? Једно од најчешћих места за њихову појаву

С друге стане, многи елементи мушке моде могу се пратити све уназад кроз историју, до времена када су многи носили униформе. Како се претпоставља да су мушкарци већином дешњаци, дугмад постављена с десне стране су им омогућавала бољи ‘приступ оружју’.

Историчари можда никада неће докучити како су тачно дугмад на женској одећи завршила на левој, а мушкој на десној страни, али без обзира на порекло, ова дизајнерска необичност је сада само још један бизаран обичај, јер се многи и не обазиру на њу.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas