Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
природно

ПЕТ ЧАЈЕВА за лакши и лепши сан: Шта бисмо могли да попијемо пре спавања?

Многе врсте биљних чајева се вековима користе као природни лекови за спавање, захваљујући својој способности да се боре против несанице, стреса и анксиозности. Неки су чак проучавани због својих својстава која подстичу спавање.

1641991192_tea-cup-g2014a758a_1280.jpg
Фото: пиxабаy
Oglas

Чај од магнолије

Направљен од осушене коре, пупољака и стабљика биљке магнолије, чај од магнолије се често користи као природна помоћ за спавање у многим облицима традиционалне медицине. Биљка садржи хонокиол и магнолол, два једињења која имају седативно дејство. Према једној студији код жена које су недавно родиле, пијење чаја од магнолије током 3 недеље значајно је побољшало депресију и квалитет сна.

Прочитајте још: НАЈЈЕФТИНИЈЕ средство за здраву кожу: Ево како делује природно ЈАБУКОВО сирће

Зелени чај са ниским садржајем кофеина

Зелени чај је популарна врста чаја позната по свом изразитом укусу и здравственим предностима. Занимљиво је да неке студије сугеришу да би то такође могло побољшати квалитет сна у борби против несанице. Једно истраживање на одраслима открило је да је пијење зеленог чаја са мало кофеина повезано са побољшаним квалитетом сна, смањеним стресом и умором, у поређењу са пијењем редовног зеленог чаја.

Чај од камилице

Чај од камилице је врста биљног чаја са деликатним цветним укусом и могуц́им здравственим предностима. Направљен је од камилице, биљке која се често користи за побољшање сна захваљујуц́и седативним ефектима. Камилица такође садржи антиоксиданс познат као апигенин, који може да изазове опуштање мишића и сан.

Чај од лаванде

Чај од лаванде се прави тако што се пупољци цвета лаванде кувају у води, стварајући живахан љубичасти напитак са изразитим укусом и аромом. Не само да се у њему ужива као умирујућем чају пред спавање, већ и нека истраживања потврђују да лаванда може подстаћи опуштање и побољшати квалитет сна.

Прочитајте још: Њихов случај обишао планету: Близанци рођени у две различите године

Чај од валеријане

Осушени корени биљке валеријане користе се за прављење чаја од валеријане, који се понекад користи као природна помоћ за спавање. Иако је нејасно како функционише корен валеријане, сматра се да повећава нивое неуротрансмитера званог гама-аминобутерна киселина, који смањује стрес и подстиче сан.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas