Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРИРОДНИ ПРЕПАРАТИ

Универзални НАПИТАК: Мешавином пет састојака до сјајног чаја РЕЦЕПТ)

Народни рецепт за лековити напитак са само пет састојака сачуваће организам од свих опасности

1635458272_tea-gf9da8fbaa_640.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Универзални лековити чај, сачињен од само пет састојака, према народној рецептури делотворан је код чак 50 најчешћих обољења. Тајна његовог успеха је комбинација пет најделотворнијих састојака који јачају имуни систем организма, куркуме, ђумбира, цимета, кадамом и медом.

Прочитајте још: Перфекциониста, авантуриста или паничар: Положај руку на ВОЛАНУ док возите открива каква сте ЛИЧНОСТ

Куркума је значајна првенствено као зачин али и као помоћно лековито средство па се у комбинацији са медом и другим травама користи код лечења различитих обољења. Куркумин је супстанца којом ова биљка обилује и која куркуми даје специфичан укус, боју и мирис. Куркума је један од јачих природних антибиотика и антимикотика. Због свог специфичног састава користи се за чишћење и детоксикацију организма. Јака антиоксидантна и антиупална својства помажу у решавању упорних бактеријских и гљивичних инфекција. Куркума помаже расту и развоју добрих бактерија у цревима, што се може приписати влакнима којима је богата и њеним пробиотичким својствима.

Прочитајте још: Шта је мит а шта истина: Због чега су усне ИСПУЦАЛЕ, и какав вам БАЛСАМ треба током хладнијих дана?

Због високог садржаја антиоксиданаса, као и због својих аналгетских, антиупалних и антибактеријских својства, ђумбир има изражено лековито дејство и добар је савезник у борби против разних упала и запаљења, као што су кашаљ, мигрена, повраћање, затвор, гојазност и кардиоваскуларна обољења. Корен ђумбира садржи пуно корисних витамина, минерала и аминокиселина, укључујући витамине Ц, Б1, Б2, есенцијалне аминокиселине неопходне за нормално функционисање свих телесних система, есенцијално уље, минерале, натријум, калијум, цинк.

Лековитост меда
Мед се састоји од фруктозе, сахарозе, глукозе, воде и витамина, минерала и олигоелемената. Лековита својства меда су вишеструка због његовог специфичног састава. Обиље витамина, минерала, олигоелемената и храњивих састојака који се налазе у меду чине га одличним савезником у борби против многих обољења. Мед можемо користити на различите начине али најделотворније га је користити, како смо раније и навели када је кристализован, лаганим топљењем у устима или мешањем у води, чају или млеку.

Једна од главних употреба ђумбира је лечење и превенција прехладе. Ђумбир има антиинфламаторна својства, па је чај од ђумбира изузетно користан у лечењу болести уста и грла, прехладе, грипа. У неким европским земљама, на пример, загрејани ђумбир и пиво од ђумбира припремају се за лечење прехладе, и верује се да то помаже у бржем решавању болести.

Прочитајте још: УЛАЗНА ВРАТА у јесењем стилу - Једноставне ИДЕЈЕ које можете сами спровести у дело! (ФОТО/ВИДЕО)

Цимет је богат фенолом, који је моћан антиоксидант па као такав штити организам од инфекција бактеријама вирусима и гљивицама. Цимет је одличан извор мангана, гвожђа, калцијума, бакра и цинка и осталих битних минерала. Од витамина садржи витамин Ц, К, пиродоксин (Б6) и рибофлавин (Б2). 

Како је доказано његово деловање на повишен шећер у крви цимет можемо користити у комбинацији са чајевима који се користе у борби са хипергликемијом. Његова антиоксидациона својства имају значајну улогу у контроли шећера у крви. Научна истраживања показала су да је тајна у циметалдехиду.

Прочитајте још: Када се завршава ретроградни Меркур? Чувајте се ТРИ датума у октобру, а онда следи УСПЕХ

Добар је и диуретик, па се користи код проблема уринарног тракта. Истовремено, чисти бубреге и снижава висок крвни притисак. Помаже у детоксикацији организма, посебно се препоручује особама које претерано пију кафу. Препоручује се и код инфекције зуба и десни, јер је један од најбољих извора јаког антисептика - цинеола. Управо цинеол убија бактерије које доводе до лошег даха. Ако желите  спријечити стварање крвних угрушака, користите кардамом.

Припрема универзалног чаја

Састојци лековитог чаја:

  • пола кашике ђумбира
  • пола кашике цимета
  • 1/6 кашике куркуме
  • прстохват кардамома
  • 500 милилитара воде
  • 1 кашика меда

Припрема чаја:

Прочитајте још: Шта СТИЛ ваше кухиње говори о ЛИЧНОСТИ? (ФОТО)

Узмите 500 милилитара воде и оставите на лаганој ватри. Када вода закључа додајте ђумбир и цимет.  Затим додајте куркуму, карадмом и промешајте.

Пустите све то да кључа око 5 до 10 минута. Оставите да се охлади десетак минута, а након тога процедите чај и засладите медом. Пијте овај чај свако јутро.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas