Oglas
· · Komentari: 0
PRIRODNI PREPARATI

Univerzalni NAPITAK: Mešavinom pet sastojaka do sjajnog čaja RECEPT)

Narodni recept za lekoviti napitak sa samo pet sastojaka sačuvaće organizam od svih opasnosti

1635458272_tea-gf9da8fbaa_640.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Univerzalni lekoviti čaj, sačinjen od samo pet sastojaka, prema narodnoj recepturi delotvoran je kod čak 50 najčešćih oboljenja. Tajna njegovog uspeha je kombinacija pet najdelotvornijih sastojaka koji jačaju imuni sistem organizma, kurkume, đumbira, cimeta, kadamom i medom.

Pročitajte još: Perfekcionista, avanturista ili paničar: Položaj ruku na VOLANU dok vozite otkriva kakva ste LIČNOST

Kurkuma je značajna prvenstveno kao začin ali i kao pomoćno lekovito sredstvo pa se u kombinaciji sa medom i drugim travama koristi kod lečenja različitih oboljenja. Kurkumin je supstanca kojom ova biljka obiluje i koja kurkumi daje specifičan ukus, boju i miris. Kurkuma je jedan od jačih prirodnih antibiotika i antimikotika. Zbog svog specifičnog sastava koristi se za čišćenje i detoksikaciju organizma. Jaka antioksidantna i antiupalna svojstva pomažu u rešavanju upornih bakterijskih i gljivičnih infekcija. Kurkuma pomaže rastu i razvoju dobrih bakterija u crevima, što se može pripisati vlaknima kojima je bogata i njenim probiotičkim svojstvima.

Pročitajte još: Šta je mit a šta istina: Zbog čega su usne ISPUCALE, i kakav vam BALSAM treba tokom hladnijih dana?

Zbog visokog sadržaja antioksidanasa, kao i zbog svojih analgetskih, antiupalnih i antibakterijskih svojstva, đumbir ima izraženo lekovito dejstvo i dobar je saveznik u borbi protiv raznih upala i zapaljenja, kao što su kašalj, migrena, povraćanje, zatvor, gojaznost i kardiovaskularna oboljenja. Koren đumbira sadrži puno korisnih vitamina, minerala i aminokiselina, uključujući vitamine C, B1, B2, esencijalne aminokiseline neophodne za normalno funkcionisanje svih telesnih sistema, esencijalno ulje, minerale, natrijum, kalijum, cink.

Lekovitost meda
Med se sastoji od fruktoze, saharoze, glukoze, vode i vitamina, minerala i oligoelemenata. Lekovita svojstva meda su višestruka zbog njegovog specifičnog sastava. Obilje vitamina, minerala, oligoelemenata i hranjivih sastojaka koji se nalaze u medu čine ga odličnim saveznikom u borbi protiv mnogih oboljenja. Med možemo koristiti na različite načine ali najdelotvornije ga je koristiti, kako smo ranije i naveli kada je kristalizovan, laganim topljenjem u ustima ili mešanjem u vodi, čaju ili mleku.

Jedna od glavnih upotreba đumbira je lečenje i prevencija prehlade. Đumbir ima antiinflamatorna svojstva, pa je čaj od đumbira izuzetno koristan u lečenju bolesti usta i grla, prehlade, gripa. U nekim evropskim zemljama, na primer, zagrejani đumbir i pivo od đumbira pripremaju se za lečenje prehlade, i veruje se da to pomaže u bržem rešavanju bolesti.

Pročitajte još: ULAZNA VRATA u jesenjem stilu - Jednostavne IDEJE koje možete sami sprovesti u delo! (FOTO/VIDEO)

Cimet je bogat fenolom, koji je moćan antioksidant pa kao takav štiti organizam od infekcija bakterijama virusima i gljivicama. Cimet je odličan izvor mangana, gvožđa, kalcijuma, bakra i cinka i ostalih bitnih minerala. Od vitamina sadrži vitamin C, K, pirodoksin (B6) i riboflavin (B2). 

Kako je dokazano njegovo delovanje na povišen šećer u krvi cimet možemo koristiti u kombinaciji sa čajevima koji se koriste u borbi sa hiperglikemijom. NJegova antioksidaciona svojstva imaju značajnu ulogu u kontroli šećera u krvi. Naučna istraživanja pokazala su da je tajna u cimetaldehidu.

Pročitajte još: Kada se završava retrogradni Merkur? Čuvajte se TRI datuma u oktobru, a onda sledi USPEH

Dobar je i diuretik, pa se koristi kod problema urinarnog trakta. Istovremeno, čisti bubrege i snižava visok krvni pritisak. Pomaže u detoksikaciji organizma, posebno se preporučuje osobama koje preterano piju kafu. Preporučuje se i kod infekcije zuba i desni, jer je jedan od najboljih izvora jakog antiseptika - cineola. Upravo cineol ubija bakterije koje dovode do lošeg daha. Ako želite  spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka, koristite kardamom.

Priprema univerzalnog čaja

Sastojci lekovitog čaja:

  • pola kašike đumbira
  • pola kašike cimeta
  • 1/6 kašike kurkume
  • prstohvat kardamoma
  • 500 mililitara vode
  • 1 kašika meda

Priprema čaja:

Pročitajte još: Šta STIL vaše kuhinje govori o LIČNOSTI? (FOTO)

Uzmite 500 mililitara vode i ostavite na laganoj vatri. Kada voda zaključa dodajte đumbir i cimet.  Zatim dodajte kurkumu, karadmom i promešajte.

Pustite sve to da ključa oko 5 do 10 minuta. Ostavite da se ohladi desetak minuta, a nakon toga procedite čaj i zasladite medom. Pijte ovaj čaj svako jutro.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas