· · Коментари: 0
природа

За чисто лице и прву помоћ код уједа комараца: Зашто би УЉЕ ЛАВАНДЕ требало да имамо у кући?

Уље лаванде има бројна позитивна дејства

1654800722_lavender-gc6f53a25d_1280.jpg
Фото: пиxабаy

Уље лаванде је етерично уље које се добија из биљке лаванде. Може да се наноси на кожу или удише као  ароматерапија.

Зашто је добра лаванда?

Уље лаванде и акне

Уље лаванде делује на уништавање бактерија, а то може да спречи појаву акни. Отчепљује поре и смањује упалу када га ставите на кожу. Да бисте користили уље лаванде за акне, разблажите га у кокосовом уљу или другом уљу и нанесите га на кожу након прања лица. Код посебно тврдоглавих бубуљица, арганово уље може да помогне у смањењу упале. Помешајте 1 кап уља лаванде и 1 кап аргановог уља и стављајте директно на бубуљицу два пута дневно.

Прочитајте још: Направите ДОМАЋИ САПУН за руке: По старој бакиној рецептури (РЕЦЕПТ)

Умирује екцем и суву кожу

Екцем се може појавити било где на вашем телу. Са екцемом, ваша кожа постаје сува, сврби и перута се. Може се појавити благо или хронично и на више локација. Пошто лаванда има антифунгална својства и смањује упалу, може да помогне у одржавању екцема.

Уље лаванде и боре на лицу

Слободни радикали су делимично одговорни за фине линије и боре на лицу. Уље лаванде је пуно антиоксиданата који вас штите од слободних радикала. Да бисте користили уље лаванде за боре, користите неколико капи етеричног уља заједно са кокосовим уљем.

Прочитајте још: Како да знате да имате низак ниво ХОРМОНА КОЈИ УТИЧЕ НА РАСПОЛОЖЕЊЕ? Повећајте допамин

Лаванда и инсекти

Уље лаванде има двоструку улогу код уједа инсеката. Делује као репелент против инсеката и може да ублажи свраб након уједа. Многи комерцијални репеленти против комараца садрже уље лаванде. Можете да додате 7 капи у свец́у и ставити је напоље. За спреј, помешајте воду, алкохол и лаванду у бочици са распршивачем и протресите.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.