Oglas
· · Komentari: 0

Kako da znate da imate nizak nivo HORMONA KOJI UTIČE NA RASPOLOŽENJE? Povećajte dopamin

Na raspoloženje utiču različiti faktori, ali možda su neurotransmiteri u mozgu najodgovorniji za to kako se osećamo

1654681031_young-woman-2973626_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Dopamin i serotonin su jedni od najvažnijih, funkcionišu kao tandem kako bi podržali brojne funkcije, uključujući pamćenje, raspoloženje, pa čak i sposobnost obraćanja pažnje. Zato je zdrava ravnoteža i jednog i drugog ključna.

- Iako je serotonin često u centru pažnje, važno je posvetiti i dopaminu zasluženu pažnju - kaže neuronaučnik i psihijatar Danijel Amen, prenosi Mind Body Green. 

Pročitajte još: Vitamin C može da POSVETLI vašu KOŽU: Evo kako da ga pravilno upotrebite

Amen objašnjava kako možemo da prepoznamo da imamo nizak dopamin, kako se on manifestuje u našem  telu i šta možemo da učinimo da prirodno povećamo njegove nivoe u mozgu.

Znaci da imamo nizak dopamin

Prema Amenu, znaci niskog nivoa dopamina nisu zabrinutos i nervoza – to je generalno pokazatelj niskog serotonina. Umesto toga, glavne oznake na koje treba obratiti pažnju su:

  • Umor
  • Tuga
  • Nedostatak motivacije
  • Niska energija
  • Poteškoće u razmišljanju

Prirodni načini za povećanje nivoa dopamina

Ishrana

Kao i uvek, ishrana je ključna za održavanje mentalnog i fizičkog zdravlja. Amen objašnjava da će hrana bogata tirozinom biti vaš najbolji izbor za poboljšanje proizvodnje dopamina:

- Tirozin je aminokiselina koja gradi dopamin. Stvari kao što su piletina i jaja su pune tirozina, kao i avokado i crna čokolada.

Pročitajte još: Zašto je dobra VODA SA NANOM? Koristi sve popularnijeg pića

Vežbanje

Vežba je takođe efikasna u poboljšanju raspoloženja, povećavajući i nivoe dopamina. Amen posebno preporučuje treninge visokog intenziteta kada tražite efekat koji podiže raspoloženje. Kao primer, on predlaže da krenete u brzu šetnju, a zatim napravite četiri skoka u kojima trčite ili hodate najbrže što možete u trajanju od jednog minuta da biste povećali dopamin.

BONUS VIDEO

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas