Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
лек из природе

Невен - магична и снажна биљка: Ево шта све треба да знате о овом магичном цвету из ваше баште

Ова биљка вековима се користи у кулинарству, медицини и козметичкој индустрији

1651842438_j-k-2j8X-RpB1sM-unsplash.jpg
Фото: Унспласх
Oglas

Невен је биљка чија су лековита својства одавнина позната - користи се са израду гелова, кремова, масти, тинктура, чајева, као саставни део купки и осталих средстава за хигијену и негу коже, може се чак додати салатама! Осим тога, могу га користити и најмлађе и најстарије особе.

За овај цвет се везује легенда да су у Старом Риму никли ови цветови на гробу  једне весталке која је умрла због туге јер је била несрећно заљубљена.

Биљка невена има снажно противупално дејство највише због тога што садржи флавоноиде и линолеинске киселине. Флавоноиди спадају у биљне антиоксидансе који штите ћелије од оштећења изазваног негативним дејством слободних радикала, док лионолеинске киселине имају снажно антиинфламаторно дејство. Због тога се ова биљка користи у ублажавању запаљења, оједа од пелена код беба, дерматитиса, чирева, инфекције уха итд.

Прочитајте још: У Србији расте КАО КОРОВ, а ПОМАЖЕ КОД МНОГИХ БОЉКИ: Важи за најбољи "ЛЕК" против уједа комараца

Управо флавоноиди доприносе опуштању крвних судова и побољшавају циркулацију. што знатно може олакшати симптоме ПМС-а, грчева и болних менструација

Киселине које су саставни део уља ове биљке поседују снажно антимикробно и антивирусно дејство. Због тога се користи у изради разних антисептика.

Може убрзати и зацељивање рана. Како побошљаца проток крви и кисеоника, помаже при бржој изградњи новог ткива инфициране регије. Због тога се користи и у ублажавању тегоба чира на желуцу и дванаестопалачном цреву.

Још један разлог зашто је сјајно користити невен јесте и то што он побољшава чрвстину, једрину и хидратацију коже.

Захваљујући присуство провитамина А, благотворно делује и на очи, па се користи и у третирању болести попут кнјуктивитиса или осталих иритација.

Ова чудесна биљка изузетно је пријатног мириса, па је можете користити и као декорацију у вашој кући.

Али будите опрезни - проверите да ли сте алергични на неки састојак који садржи ова биљка и уколико сте трудница, дојиља или желите децу не препоручује се употребачаја од невена због снажног декства на менструацију. Најбоље би било да се посаветујете са својим лекаром.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas