Oglas
· · Komentari: 0
lek iz prirode

Neven - magična i snažna biljka: Evo šta sve treba da znate o ovom magičnom cvetu iz vaše bašte

Ova biljka vekovima se koristi u kulinarstvu, medicini i kozmetičkoj industriji

1651842438_j-k-2j8X-RpB1sM-unsplash.jpg
Foto: Unsplash
Oglas

Neven je biljka čija su lekovita svojstva odavnina poznata - koristi se sa izradu gelova, kremova, masti, tinktura, čajeva, kao sastavni deo kupki i ostalih sredstava za higijenu i negu kože, može se čak dodati salatama! Osim toga, mogu ga koristiti i najmlađe i najstarije osobe.

Za ovaj cvet se vezuje legenda da su u Starom Rimu nikli ovi cvetovi na grobu  jedne vestalke koja je umrla zbog tuge jer je bila nesrećno zaljubljena.

Biljka nevena ima snažno protivupalno dejstvo najviše zbog toga što sadrži flavonoide i linoleinske kiseline. Flavonoidi spadaju u biljne antioksidanse koji štite ćelije od oštećenja izazvanog negativnim dejstvom slobodnih radikala, dok lionoleinske kiseline imaju snažno antiinflamatorno dejstvo. Zbog toga se ova biljka koristi u ublažavanju zapaljenja, ojeda od pelena kod beba, dermatitisa, čireva, infekcije uha itd.

Pročitajte još: U Srbiji raste KAO KOROV, a POMAŽE KOD MNOGIH BOLJKI: Važi za najbolji "LEK" protiv ujeda komaraca

Upravo flavonoidi doprinose opuštanju krvnih sudova i poboljšavaju cirkulaciju. što znatno može olakšati simptome PMS-a, grčeva i bolnih menstruacija

Kiseline koje su sastavni deo ulja ove biljke poseduju snažno antimikrobno i antivirusno dejstvo. Zbog toga se koristi u izradi raznih antiseptika.

Može ubrzati i zaceljivanje rana. Kako pobošljaca protok krvi i kiseonika, pomaže pri bržoj izgradnji novog tkiva inficirane regije. Zbog toga se koristi i u ublažavanju tegoba čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Još jedan razlog zašto je sjajno koristiti neven jeste i to što on poboljšava črvstinu, jedrinu i hidrataciju kože.

Zahvaljujući prisustvo provitamina A, blagotvorno deluje i na oči, pa se koristi i u tretiranju bolesti poput knjuktivitisa ili ostalih iritacija.

Ova čudesna biljka izuzetno je prijatnog mirisa, pa je možete koristiti i kao dekoraciju u vašoj kući.

Ali budite oprezni - proverite da li ste alergični na neki sastojak koji sadrži ova biljka i ukoliko ste trudnica, dojilja ili želite decu ne preporučuje se upotrebačaja od nevena zbog snažnog dekstva na menstruaciju. Najbolje bi bilo da se posavetujete sa svojim lekarom.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas