Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПСИХОЛОГИЈА

3 ефикасне вежбе које ће вам помоћи да ПОДИГНЕТЕ САМОПОУЗДАЊЕ

Самопоуздани људи постижу велике висине у животу, због чега је важно да одмах почнете да радите на свом самопоштовању

1682369801_1673857302_shutterstock_459775861.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Особа са престижнијим местом студирања, са широким погледом и нивоом знања неће нужно заузети фотељу лидера. Често управо они људи који не подлежу тешкоћама и спремни су да ризикују, који верују у себе и своје снаге, који схватају да заслужују више, достижу високу позицију.

Прочитајте још: НАЈЗНАМЕНИТИЈЕ СРПКИЊЕ: За многе од њих нисте чули, а дугујемо им велику захвалност

Шта остаје несигурним људима? Само да убиру плодове свог ниског самопоштовања и да буду задовољни оним мало што имају. Или изазовите себе и научите да управљате својим животом. Како се то ради? Само волите себе и повећајте своје самопоштовање.

1. Интервјишите вољене особе

Ниско самопоштовање вас тера да редовно задубљујете у себе, тражећи другу ману. Или сте погрешно одговорили, па сте реаговали погрешно, онда сте изгледали глупо. У таквим тренуцима фантазија је неограничена и чини све да се осећате безвредни. Напротив, морате размишљати о себи на позитиван начин што је чешће могуће. Али пошто сами мислите лоше о себи, онда нисте себи саветник. Али породица и пријатељи ће вам помоћи.

Узмите кратак интервју са вољеним особама о себи. Питајте их које су ваше најбоље особине, по чему се издвајате од других, да ли вам верују, да ли вас воле, на које особине се поносе. Бићете изненађени колико сте јединствени у очима других. И научићете много о себи за шта нисте ни знали. Ово ће вам дати снагу и хранити вас дуго времена.

Прочитајте још: Откривамо 5 начина како да пијете више воде дневно

2. Направите листу својих достигнућа

Несигурни људи се задржавају само на негативном, не примећујући све добро што је у њима. Ваш задатак је да обојите свој сиви свет светлим бојама. Листа достигнућа ће помоћи у томе.

Направите једну огромну листу за цео живот и тамо упишите апсолутно све своје заслуге. Чак и то што не пушите и не пијете алкохол је достигнуће, доказ ваше воље и неспремности да следите вођство већине. Поред ове листе, направите листу дневних обавеза: план за дан са описаним задацима. Од великих до малих, али не мање значајних. На крају дана, означите поља поред сваке ставке. На крају ћете видети да ваш живот није бесмислен и безначајан, да не губите ни дан. Пун је значења, ствари које радите са праском.

Као бонус, стећи ћете навику да на сваки проблем гледате као на проблем који се може решити. Ваша психа ће бити спремна за чињеницу да ћете почети да радите са њом и да повећате самопоштовање.

Прочитајте још: ТРИК СА ШИБИЦАМА: Убаците их у воду у којој кувате јаја и решите проблем који мучи сваку домаћицу

У ову листу укључите не само ствари које треба да радите на послу, већ и нешто неочекивано, као што је храњење бескућника или читање књиге, помоћ пријатељу или разумевање тешке теме. Имаћете за шта да се похвалите.

3. Радите на успоменама из прошлости

Као што смо већ рекли, самопоштовање се формира у детињству, када свака реч може да повреди крхку психу. И управо те психотрауме спречавају формирање нормалног самопоштовања, превазилажење комплекса. Да бисте се ослободили ових негативних ставова, потребно их је разрадити. Запамтите и запишите све што вас је утицало. Увредљиве речи, поређења, приговори родитеља, угњетавање од стране партнера и тако даље. Мало је задовољства у том процесу, али само на тај начин можете све отпустити.

После - процените објективност ових судова о вама. На пример, да ли су вам родитељи рекли да сте осредњи и да од вас неће бити ништа добро? Упоредите ово са чињеницом да сте цењени лекар у клиници. Ако је први момак рекао да ниси тако кул као Кристина из суседне куће, упореди то са чињеницом да је Кристина постала плесачица у бару, зарадила богатство, а ти си дипломац са пуно особина личности. Изазовите свако подешавање на листи и видите како се све руши као кућа од карата. Осећаћете се ослобођеним од угњетавања прошлости и постаћете сигурнији у себе.

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas