· · Коментари: 0
САВЕТИ

Да ли знате како настаје ЦЕЛИЈАКИЈА? Ово су главни симптоми нетолеранције на ГЛУТЕН

Целијакија је неподношљивост организма на глутен - беланчевину које има у житарицама

1626869114_hleb.jpg
Фото: Пиxабаy

Целијакија, односно нетолеранција на глутену, је поремећај о којем све чешће читамо. Ова болест може да се развије у било које доба живота, али и да проузрокује друга обољења попут дијабетеса типа 2, дерматитиса, анемије или мултипле склерозе.

Глутен и целијакија

Глутен је беланчевина присутна у пшеници, јечму, ражи и овсу. Код особа које су генетски предодређене, унос глутена изазива запаљења у организму. Просечно, према статистикама, свака 100 особа није толерантна на глутен.

Глутен се налази у готово свим индустријским производима, па и у пастама за зубе, разним напицима, зачинима, па чак и лековима.

Симптоми целијакије

Иако се дијагностификовање целијакије врши искључиво путем крви, постоји неколико најчешћих симптома. Поред пробавних сметњи, попут болова у стомаку, гасова, надутости, дијареје или затвора, целијакију прате и осипи коже, умор, раздражљивост, низак крвни притисак и ицрпљеност. Поред тога, могуће су вртоглавице, хромонална неравнотежа, промене расположења и мигрене.

Лечење целијакије

За целијакију не постоји лек, а поред избегавања хране богате глутеном, нема медикмената против овог обољења.

Последице целијакије

Уколико се не држи под контролом, целијакија може да изазове анемију, остеопорозу, нетолеранцију на лактозу, мањак витамина, неуравнотежену функцију бешике, епилепсију, деменцију, миопатију и неплодност.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.