Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ако сте алергични на ГЛУТЕН обрадите пажњу на ове намирнице: Какву храну би требало да купујете?

Глутен је протеин, који се природно налази у житарицама- у пшеници, јечму, ражи, спелти, кускусу.

1646924051_bread-g95e250387_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Неки људи немају проблем с варењем овог протеина, док код других изазива одређене тегобе попут надимања, гасова, појаве главобоља или мигрена, потом упалних процеса на кожи, као и задржавања течности у организму. Ако имате ове симптоме, највероватније сте интолерантни на глутен, али неопходне су лабораторијске анализе како би се прецизно утврдило шта је њихов узрок.

Намирнице без глутена

Међутим, постоји много опасније и комплексније стање а то је целијакија- аутоимуни поремећај који је за разлику од интолеранције, агресивна реакција нашег имуног система која оштећује слузницу танког црева. Такође, у том случају имунолошки систем препозна глутен као штетан. Симптоми се крец́у од благих до веома интензивних, од осипа и отицања коз̌е, до анафилактиц̌ког с̌ока, који моз̌е довести до смртног исхода, уколико се на време не указ̌е медицинска помоц́.

Прочитајте још: Спавате мање од пет сати дневно? Ево шта се тада догађа са вашим имунитетом

Ако сте алергични на глутен, ево на треба да обратите пажњу:

Важно је да купујете намирнице у што сировијем облику, значи свеже, необрађене, а најбољи избор је да сами спремате храну. Уколико купујете индустријске производе обавезно се водите оним што пише на етикети. То значи да смете да једете само оно што је искључиво наглашено као безглутенско. Уколико на паковању нема такве назнаке, значи да произвођач не може да гарантује да у производу нема глутена, јер је контаминација могла да се деси у току самог прецеса производње.

Дозвољене намирнице:

  • Свеже воц́е и поврц́е
  • Махунарке
  • Орашасти плодови и семенке у свом природном, непрерађеном облику
  • Јаја
  • Непрерађено месо, риба
  • Млечни производи

Житарице без глутена  ( хељда, кукуруз, лан, просо, киноа, пиринач, соја, тапиока)

Брашно без глутена  (од пиринча, соје, кукуруза, кромпира и пасуља)

Прочитајте још: Зашто су СОКОВИ ЗЕЛЕНЕ БОЈЕ посебно здрави? Узмите ово поврће

Житарице које нису дозвољене: пшеница и сви производи од пшенице, јечам. раж, овас (иако је природно без глутена, током производње може бити контаминирана пшеницом, јечмом или ражом.

Поведите рачуна о:

  • готовим производима попут дресинга, сосева, прелива- у њима се често могу наћи трагови глутена
  • месним прерађевинама (иако у у месу нема глутена, прерађевинама се додају разни додаци који га могу садржати)
  • конзервираној храни

                            Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas