Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
исхрана

Који СИМПТОМИ указују на АЛЕРГИЈУ на ГЛУТЕН: Обратите пажњу

Људи који болују од алергија на храну, ма која врста намирница да је у питању, морају строго водити рачуна о томе кад, шта и како једу.

1603115636_Depositphotos_183250636_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

То се посебно односи на децу, зато је јако важно прве симптоме алергија уочити на време.

Особе које су осетљиве на глутен морају да га искључе глутен из исхране, али безглутенска дијета не прија здравим људима, па лекари упозоравају да обавезно одете на тестирање пре него што сами себи одредите дијагнози и терапију.

Прочитајте још: ЦРНА СО је НАЈМОЋНИЈИ ЛЕК на свету! Узима се по зрно и у РУСИЈИ се чува као БЛАГО

Ових 5 симптома ће вам открити да ли треба да се тестирате на глутенску остљивост:

1. Промене расположења

Осим што утиче на варење, глутен утиче и на расположење. Повезује се са променама расположења, анксиозношћу, депресијом и хиперактивношћу, а стручњаци тврде да симптоме ублажава избацивање хране с глутеном.

2. Сталан умор

Као последица интолеранције на глутен јављају се хронични умор и пад енергије, нарочито након јела које садржи глутен.

3. Главобоље и вртоглавица

Као једна од последица осетљивости на глутен јављају се мигрене, што доказују снимци мозгова особа оболелих од целијакије. На њима се види упала у нервном систему која највероватније изазива неподношљиве главобоље. Та упала изазива вртоглавицу, укоченост и трнце у телу.

Прочитајте још: ОВО ПОВРЋЕ ЈАЧА ИМУНИТЕТ! Конзумирајте га што више и за вас нема зиме

4. Хормонске промене

Упале које изазива интолеранција на глутен оптерећују надбубрежне жлезде и ремете рад ендокриног система. Због тога се мења ниво хормона у организму што може да изазове неплодност и неправилан менструални циклус.

5. Свраб и осип

Када се организам бори са глутеном који не може да свари, то може изазове осип и свраб по целом телу, а најчешће по леђима и горњем делу руку. Та упала је резултат стварања антитела од стране имуног система, а промене на кожи подсећају на псоријазу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas