· · Коментари: 0
СНОВИ

Ево због чега имамо ноћне море

Неки људи често имају страх од спавања, због учесталих лоших снова који их прогањају

1609943462_Depositphotos_55318971_s-2019.jpg
Фото: депоситпхотос

Губитак вољене особе, чудовишта која нас прогањају док беспомоћно покушавамо да побегнемо, лифтови који нигде не воде - све се ово, између осталог, често јавља у ноћним морама.

Прочитајте још: Више од 9 САТИ СНА може изазвати НОЋНЕ МОРЕ

Како би помогли особама које се учестало буде у страху, научници су покушали да открију шта се крије иза узнемирујућих снова. Ноћне море, према њиховим сазнањима не морају да буду директно повезане са стварним животом, али могу да буду одраз емоција и брига.

Фото: деспоситос

Пет најчешћих тема које се провлаче кроз ноћне море су падање, прогон, осећај паралисаности, кашњење и смрт вољене особе, затим губитак косе или зуба, чак и међу онима који су премлади да би ћелавили.
У истраживању које је спровело Међународно удружење за проучавање снова, откривено је и да мушкарци најчешће имају ноћне море повезане с насиљем или отказом, док жене у сновима прогања сексуално злостављање, објављено је у часопису „Јуропијан архивс оф сајкајатри енд клиникал неуросајенс".

- Теме попут падања, прогона и парализе нису директно повезане са стварним догађајима - објашњава један од истраживача др Мајкл Шредл, и додаје да „чудовишта могу на неки начин да рефлектују неки страх од одређеног задатка који особа која сања жели да избегне".

Такође је примећено да губитак косе или зуба чешће сањају жене, а научници то повезују са страхом од старења, као и падање, што се повезује са заљубљивањем или прекидом љубавног односа. Пад на испиту пођеднако сањају оба пола и обично се повезује с недостатком самопоуздања, док се осећај парализе у сну често јавља када се особа у вези не осећа добро.

Прочитајте још: ТУМАЧЕЊЕ СНОВА! Шта значи сањати мртвака или покојника?!

У студији је учествовало више од две хиљаде мушкараца и жена, од чега је 48 одсто њих тврдило да никада нису имали ноћне море. Један од десет испитаника је изјавио да застрашујуће снове има неколико пута годишње, а један од двадесет се у паници буди готово сваку другу ноћ.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.