Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
пажљиво

Храна коју пред СПАВАЊЕ не треба да једете: Желудац лоше реагује

Прво правило ког би требало да се држимо кад нас касно увече ухвати глад јесте да не једемо превише.

1606925162_Depositphotos_194996522_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

У вечерњих сатима организам тражи лаганију храну, а ако поједете нешто јаче, то ће бити лоше по ваш желудац. Оптеретиће га, биће потребно пуно времена да свари храну, могу се јавити болови, а уједно ћете пореметити и сан.

Чоколада
Осим великог удела масноћа, садржи и кофеин који се налази у какао путеру, али и теобромин који подстичу желудачни рефлукс.

Желудац просечне особе потроши 3 сата да би потпуно прерадио храну и да би она дошла до црева, па је јасно да су касни оброци лоша идеја. Ову храну је најбоље избегавати:

Масна храна

Заборавите на сладолед, кексове, хамбургере и све намирнице са великим уделом штетних масноћа јер на желудац делују исто као алкохол.

Прочитајте још: Знате ли шта би се догодило с вашим телом да ИЗБАЦИТЕ ШЕЋЕР на само девет дана?

Да бисмо сварили масти из хране, треба више времена.

Добро је јести масти у умереним количинама уколико желите да будете сити између оброка, али пред спавање ову храну избегавајте јер ће изазвати осећај тежине у стомаку, а неретко и болове.
Орашасти плодови
Биле оне засићене или незасићене, за желудац су масноће увек лоше у вечерњим сатима. Без обзира на то што је орашасто воће углавном пуно добрих масноћа, треба га избегавати пре спавања. Најгоре ће на вас деловати ораси, кикирики и индијски орашчићи, а за желудац су најлакши бадеми и пистаћи.

Млеко, јогурт, авокадо, орашасте плодове, сладолед и маслац треба избегавати. Међу најштетнијим намирницама је свакако пуномасни сир.

Киселе намирнице

Око 10 посто младих људи пати од рефлукса, а многи не знају да би узрок могла бити кисела храна коју једу увече. Уобичајени симптом је жарење у задњем делу грла, или у грудима. Проблем је у томе што се садржај желуца помало враћа у грло, што се у лежећем положају додатно погоршава.

Прочитајте још: Будите активни: Вежбе које опуштају нервни систем, бистре ум, лече депресију!

Узрок може бити зачињена и пржена храна, као и сви оброци базирани на соку од парадајза који су врло кисели, па их треба склонити са листе оних који су дозвољени пре одласка у кревет.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas