Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗДРАВЕ ЖИВОТНЕ НАВИКЕ

ИНДИЈСКИ орах је један од најбољих пријатеља нашег организма! Ево које су његове ПРЕДНОСТИ

Ова суперхрана има много више предности којих можда нисте били ни свесни

1684876118_shutterstock_12794210921.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Индијски орашчићи нису само одлична ужина, већ су и разноврсни. Ови ораси се чак могу користити као алтернатива млеку, павлаци и путеру. Индијски орашчићи нису само богати протеинима, влакнима и здравим мастима. Садрже широк спектар витамина и минерала који могу бити од користи вашем телу. Али они који су посебно свјесни здравља могу довести у питање предности овог ораха због његових уља и високог садржаја масти.

Прочитајте још: Послушајте ове савете и третмани вам неће бити потребни: Откривамо како би требало да изгледа ваша ИСХРАНА

Порција од 28 грама сирових индијских орашчића садржи отприлике:

  • 157 калорија
  • 12,4 грама масти
  • 7,8 грама засићених масти
  • 8,6 г угљених хидрата
  • 0,9 грама влакана
  • 1,7 грама шећера
  • 5,2 грама протеина
  • 1,9 мг гвожђа (11% ДВ)
  • 82,8 мг магнезијума (20% ДВ)
  • 1,6 мг цинка (21% ДВ)
  • 9,7 мг витамина К (8% ДВ)
  • 5,6 мцг селена (10% ДВ)

1. Јачају имунитет

30 грама индијских ораха обезбеђује 10% препоручене дневне количине гвожђа. Овај елемент у траговима доприноси нормалном функционисању имуног система.

2. Смањите упалу

Индијски орашчићи су богати полифенолима и каротеноидима, антиоксидансима који помажу у смањењу упале и могу смањити ризик од одређених хроничних болести. Истраживања показују да печени индијски орах садржи више антиоксиданата од сирових индијских орашчића.

Прочитајте још: Требало би да научите да ЋУТИТЕ О ОВИХ 5 СТВАРИ - одмах ће вам кренути у животу

3. Чувају здравље костију

Једна унца индијских орашчића даје 8% препоручене дневне вредности витамина К. Истраживања показују да овај витамин може играти кључну улогу у заштити и одржавању јаких и здравих костију.

4. Штите ћелије од оштећења

Сви орашасти плодови су добро познати по импресивном садржају антиоксиданата. Антиоксиданси су једињења која могу да неутралишу слободне радикале који узрокују штету у вашем телу, чиме штите тело од болести и смањују упалу у целини. Посебно су индијски орашчићи одличан извор две врсте антиоксиданата: полифенола и каротеноида.

5. Одлични су за очи

Индијски орашчићи су добри за здравље очију, опет зато што су богат извор антиоксиданата попут лутеина и зеаксантина. Ови антиоксиданси су важни за одржавање здравог вида и заштиту очију од оштећења изазваних слободним радикалима. Исхрана богата лутеином и зеаксантином може помоћи у смањењу ризика од старосне макуларне дегенерације, катаракте и других очних стања.

6. Подстиче здравље мозга

Прочитајте још: Откривамо 5 начина како да пијете више воде дневно

Индијски орашчићи су добри за здравље мозга јер су богати витамином Е, који штити мождане ћелије од оксидативног оштећења. Витамин Е може помоћи у смањењу ризика од когнитивног пада и Алцхајмерове болести. Индијски орашчићи су добар извор магнезијума, који је неопходан за здраву функцију мозга и може побољшати расположење и смањити симптоме анксиозности и депресије.

7. Помаже у губитку тежину

Многи људи погрешно верују да орашасте плодове не треба јести када покушавају да скину вишак килограма јер су то висококалорична храна са високим садржајем масти. Али студија је показала да људи који редовно једу орашасте плодове имају већу вероватноћу да одржавају здраву тежину од оних који не једу. Ово може бити због чињенице да су ораси веома заситни због своје моћне комбинације протеина, влакана и масти. Иако су индијски ораси веома богатог укуса, они су чак и мање масти и калорија од бадема, кикирикија и ораха. Једна порција индијских орашчића садржи у просеку око 137 калорија, али људско тело може да апсорбује само око 84% тих калорија. Део масти које садрже остаје запечаћен у влакнастом зиду ораха.

Прочитајте још: Краљица Летиција популарни јесењи материјал понела и на мајици: Савршен спој уз класичне панталоне (ФОТО)

8. Снижава холестерол

Постоје две врсте холестерола: ЛДЛ, који узрокује накупљање штетних масти у артеријама, и ХДЛ, који заправо може заштитити срце тако што премешта ЛДЛ холестерол из артерија у јетру. Студија је показала да укључивање индијских орашчића у исхрану може смањити ниво "лошег" холестерола и повећати ниво "доброг" холестерола.

9. Смањује крвни притисак

Конзумација индијског ораха такође је повезана са нижим нивоима триглицерида, врсте масти у крви која може повећати ризик од можданог удара, срчаног удара и срчаних болести. Али нису сви индијски орахови исти у овом погледу. Многи упаковани индијски орашчићи су слани, а храна богата соли повезана је са високим крвним притиском.

10. Побољшавају здравље срца

Ризик од кардиоваскуларних болести је 37% мањи код оних који једу орашасте плодове више од четири пута недељно. Студија објављена у Јоурнал оф Нутритион открила је да када људи са дијабетесом типа 2 једу 30 грама сирових, несланих индијских орашчића дневно током 12 недеља, њихови фактори ризика за кардиоваскуларне болести су смањени. Чињеница је да су индијски орашчићи извор мононезасићених и полинезасићених масних киселина, које могу смањити ниво ЛДЛ холестерола.

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas