Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАД ЗИМА ЗАКУЦА: Како ПРЕПОЗНАТИ ЗИМСКУ ДЕПРЕСИЈУ и изборити се с њом

Дани су све хладнији и краћи, летња граја је утихнула, све се полако смирује, успорава и мења. Једино су објективни проблеми исти као и претходних месеци. Честа је појава да се многи људи у тмурним јесењим данима боре са мрзовољом, тужним мислима или осећајем безнађа.

1697124754_depresija.jpg
Oglas

Дани промене расположења долазе некако „из чиста мира". Одједном почнемо да примећујемо како нам се „мало све смучило", како нема мо стрпљења и како желимо да смо што више у "свом свету" далеко од сругих људи.

„Не знам да ли је то због тога што је дошла јесен, али некако ми све изгледа другачије", гласно је изговорена мисао многих кад дођу јесењи дани.

Шта је уствари зимска депресија?

Сезонски афективни поремећај представља тип депресије који долази и пролази са годишњим добима.

"Иако може утицати на људе у било које доба године, чешћа је током јесени и зиме и више погађа жене него мушкарце", наводи се на сајту Британске здравствене службе.

Сезонски афективни поремећај погађа око три одсто укупне популације.

"Доводи се у везу са недостатком сунчеве светлости и чешће се јавља у северним и скандинавским земљама", кажу стручњаци.

 

Како препознати зимску депресију?

Овај поремећај се не разликује по симптомима много од свих других депресија, а „депресија је болест са хиљаду лица". Не мора то да буде увек губитак расположења који се види, али депресија јесте када више не можете да се радујете стварима које су вас чиниле срећном и задовољном. Долази до несанице, губитка апетита, код неких долази до више спавања, што је бекство у сан да се избегне суочавање са стварношћу, и до немогућности извршавања одређених обавеза. Код тежих облика депресије, понекад људи немају воље да обаве свакодневне обавезе, попут устајања из кревета, туширања или облачења.

„Губитак жеље за социјалним контактима је један од симптома", каже струка.

 

Шта су симптоми зимске депресије?

1. Непрестано лоше расположење

2. Губитак задовољства или интересовања за нормалне свакодневне активности
раздражљивост

2. Осећај очаја, кривице и безвредности

3. Летаргија или недостатак енергије и поспаност током дана

4. Спавање дуже него што је уобичајено и тешко устајање ујутру

5. Жудња за угљеним хидратима и гојење

6. Проблеми са концентрацијом

7. Смањен сексуални нагон

 

Шта доводи до сезонског афективног поремећаја?

Тачан узрок није утврђен, али се сматра да недостатак сунчеве светлости може довести до тога да део мозга који се зове хипоталамус не ради како треба и пореметити:

*Производњу мелатонина - мелатонин је хормон који чини да се осећате поспано; код људи са овим поремећајем, тело га може произвести у већим нивоима од нормалног

*Производњу серотонина - серотонин је хормон који утиче на ваше расположење, апетит и сан; недостатак сунчеве светлости може довести до нижих нивоа серотонина, што је повезано са осећањем депресије

*Унутрашњи сат тела (циркадијални ритам) - тело користи сунчеву светлост за обављање важних функција, те смањени нивои светлости током зиме могу пореметити биолошки ритам и довести до симптома зимске депресије

 

Како се лечи?

Некима је довољно да више времена проводе на сунчевој светлости и вежбају редовно како би смањили ниво стреса, док ће другима бити потребан разговор са терапеутом или одређени лекови, попут антидепресива.

Некада је корисна и светлосна терапија, где се помоћу специјалних лампи надокнађује мањак сунчеве светлости.

„Главна моја порука за све оне који пате од зимске туге или депресије јесте да им је најлакши лек обична шетња напољу, а већина студија показује да је јутарње светло боље", изјавила је водећа светска стручњакиња из ове области Ана Вирц Џастис за ББЦ.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas