· · Коментари: 0

Како су СТАРИ ГРЦИ лечили депресију и стрес? Верује се да њихова метода вековима помаже људима

Послушајте савете који вам могу помоћи у борби са овим болестима

1678628653_stari-grci-i-depresija.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Питагорејски начин живота који се заснива на здравим навикама, правилној исхрани, редовној физичкој активности и развоју ума представља најбољи и најстарији лек за депресију.

Стари Грци су веровали да је неопходно да се сваки дан бринете о свом телу и уму. Данас су депресија и анксиозност постали један од најозбиљнијих здравствених проблема човечанства.

Ево како су Грци лечили депресију:

Дијета - Медитеранска

Увести у исхрану намирнице богате омега-3 масним киселинама: орахе, маслиново уље, лососа, чиа семенке, семенке лана.

Недавна истраживања су потврдила да ове масне киселине делују и као неуропротективна супстанца.

Редовно вежбање

Древни Грци су вежбали ум, али и тело. Једно од другог нису раздвајали. Они су практиковали вежбање у природи, али и активан начин живота.

Сунчева светлост

Ово је један од главних елемената античке грчке медицине за депресију. Ако пажљиво размислите, схватићете да ретко излазимо на сунце. Седимо на својим радним местима, под вештачким осветљењем и окружени смо електронским уређајима. Ова врста осветљења негативно утиче на сан, а самим тим и на здравље. Уколико нисте у могућности да боравите на сунцу, узимајте витамин Д у капима.

Чешће радите оно што вас одваја од негативних осећања

Стари Грци су схватили да је задовољство = опуштање! Проводите више времена радећи оно што вас тера да заборавите на бриге. Дозволите себи да будете слободни, срећни и креативни.

Дијалектика

То је вештина проучавања, усвајања, расправљања и "претресања" најразличитијихи идеја, као и проналажења смисла живота. Веома је битно да се дружите са људима који вам пријају психички. Да разговарате са онима који немају исто мишљење како ви, како бисте се психички активирали. Људи из различитих друштвених кругова могу да вам поставе нове изазове и тако вас отргну из свакодневнице.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.