Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како да спречите ПОПОДНЕВНИ ПАД ЕНЕРГИЈЕ? Ево шта наука каже

Скоро свакодневно нам се дешава да после ручка или у поподневним сатима осетимо пад енергије и имамо осећај да ћемо заспати и опада нам концентрација. Ево шта на ту тему кажу научници.

1647969371_man-g18a137b6a_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

До пада енергије доводи више фактора - неиспаваност, стрес, обавезе, исхрана, расположење, итд. Симптоми су исти: поспаност, пад мотивације и концентрације. Наш биолошки сат регулише ниво енергије у току дана. Према истраживањима, енергија нам углавном пада између два и пет сати поподне.

Прочитајте још: ТРИ луда начина да се решите НЕСАНИЦЕ

Ево шта кажу научници, како да спречимо поподневни пад енергије: 

Регулишите доручак и ручак

Веома је важно шта уносимо у свој организам за доручак и ручак, како би имали нормалну фукнцију мозга. Храна богата угљеним хидратима, без протеина, доводи до наглог скока шећера у крви и даје нам само тренутну енергију. Али, једнако како смо је брзо добили тако је брзо и губимо, те будемо поспани у послеподневним часовима. Научници саветују да за први оброк у току дана уносимо намирнице које постепено дижу енергију у телу. Ту спада поврће, протеин (јогурт, јаја, сир) као и орашасто воће. Стога, идеалан први оброк био би на пример овсена каша с јогуртом и орашастим воће, а за ручак поједите сезонску салату са одређеним протеином. Избегавајте да за доручак једете пецива и слаткише.

Прошетајте или радите јутарње вежбе

Једна студија из 2017. године показала је да је кратка јутарња физичка активност ефективнија од кафе. Уколико осећате да вам на радном месту „пада глава“, направите кратку паузу и прошетајте мало, најбоље би било да изађете на свеж ваздух. 

Слушајте музику

Научници су открили да музика и те како повећава ниво концетрације. Исто како нас музика покреће на вежбање и плесање, тако може разбуђујуће деловати на нас. Иако су укуси различити, научници препоручују мирније тонове музике који ће умирити и наш ум. Класична музика се стога највише саветује.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas