Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КОЈА ЈЕ РАЗЛИКА ИЗМЕЂУ КОРОНЕ И ПРЕХЛАДЕ: Имају сличне симптоме, ево КАКО ПРЕПОЗНАТИ о којој инфекцији се ради

Повишена температура, болови у телу, мучнина, повраћање и пролив се обично не јављају код особа с прехладама.

1697895310_123.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Ковид 19 и обична прехлада болести су које се тренутно чешће јављају међу људима. Разлика између њих има, али постоје и сличности које могу отежати њихово препознавање. Обе су вирусне болести дисајних путева и најчешће погађају њихов горњи део, али понекад могу захватити и доњи. Када је у питању разлика између короне и прехладе, главна је да је узрочник ковида 19 коронавирус САРС-ЦоВ-2, док је код прехладе реч о другим вирусима, попут риновируса или коронавируса других група.

Вируси се шире на сличне начине, помоћу капљица које се испуштају када неко говори, кашље или кија. Људи се такође могу заразити и додиривањем површина контаминираних САРС-ЦоВ-2 или риновирусима, као и дирањем очију, носа или уста.

Симптоми Уобичајени симптоми прехладе укључују: цурење носа или зачепљен нос, кијање, грлобољу, смањен осећај мириса или укуса, кашаљ, умор... Од наведених симптома прехладе, симптом ковида 19 није једино кијање. Остали симптоми који се могу појавити код ковида су: повишена температура, недостатак ваздуха, сув кашаљ, главобоља, болови у мишићима или телу, мучнина и пролив.

Повишена температура, болови у телу и гастроинтегралне сметње (мучнина, повраћање, пролив) обично се не јављају код особа с прехладама. Они којии мају ковид 19 немају све ове симптоме, неки могу да имају оне сличне прехлади, без грознице и високе температуре, други само губитак чула мириса или укуса, а неки их уопште немају. Симптоми који се јављају код ковида 19 варирају у зависности од соја болести. Док је на почетку пандемије главно обележје било губитак укуса или мириса, с доласком делта и омикрон соја тај симптом се проредио, а чешће тегобе су пролив, повраћања, грлобоља и болови у телу.

Која је разлика у инкубацији

Кључна разлика између обичне прехладе и ковида 19 јесте период инкубације (време потребно да се појаве симптоми након излагања инфекцији). За прехладу је оно релативно кратко, обично од једног до три дана, а за ковид 19 раздобље може бити у распону од два до 14 дана.

Док је на почетку пандемије главно обележје ковида био губитак укуса или мириса, с доласком делта и омикрона тај симптом се проредио, а чешће тегобе су пролив, повраћање, грлобоља и болови у телу.

Разлике у тежини болести

Већина људи који имају прехладу имају благе до умерене симптоме, а затим се опораве за седам до десет дана, без потребе за додатним лечењем. Неки људи могу да развију секундарне бактеријске инфекције, попут синуситиса или инфекције ува, зашта може бити потребан антибиотик. Особе са слабијим имуносистемом могу бити осетљиве на озбиљније компликације, као што је упала плућа, а код оних којима је он јак прехлада пролази сама од себе за отприлике недељу дана. Тежина симптома ковида 19 се повећава ако постоје хроничне болести, ако нисте вакцинисани или ако сте старији од 65 година. Ковид 19 има много већи ризик од изазивања тешких симптома и компликација од прехладе.

Компликације

Компликације ковида 19 могу да укључују синдром акутног респираторног дистреса, сепсу, тромбоемболију, оштећење органа, а неки људи развију дуги ковид или постковид синдром па се њихови симптоми задржавају недељама или месецима или се јављају нове тегобе.

Разлика у лечењу

Лекови за прехладу и благи облик ковида су исти, а то су одмор, унос течности за рехидрацију, витамин Ц и лекови против болова и температуре попут парацетамола и ибупрофена. Код прехладе, ако постоји зачепљен нос, помажу капи. Код тежег облика ковида лечење може да варира у зависности од симптома, а могу се користити терапијске методе: антивирусни лекови, кортикостероиди и респиратори који помажу у дисању. Ту терапију даје искључио лекар и НИКАДА се не сме узимати на своју руку.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas