Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СПАВАЊЕ

Можда сте мислили да су ОВО најбоље позе за спавање, али ИСТИНА је потпуно другачија

Свако има свој омиљени положај за спавање, што уопште не мора да значи да је то положај у којем се најлепше заспи и у којем се тело најбоље одмори.

1598441775_Depositphotos_26807433_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Неке од најчешћих поза за спавање би било паметније избегавати, јер делују лоше на психичко и физичко здравље.

Људи најчешће спавају у неком од четири основна положаја – окренути на страну, склупчани у положај фетуса, на стомаку или на леђима, подсећа Дејлимејл и даје реч стручњацима за спавање који су објаснили како свака од тих поза утиче на здравље појединца.

Прочитајте још: РЕЧ СТРУКЕ: Ово су НАЈБОЉЕ АКТИВНОСТИ за особе склоне НАГОМИЛАВАЊУ килограма

Фото: Пиксабеј

Положај фетуса

Спавање у фетус положају би требало избегавати.

- Та поза може нашем нервном систему да сигнализира да смо у грчу или некој борби и да није безбедно заспати. Уместо тога препоручујем спавање у отвореном положају, јер помаже да се отвори подручје плућа и омогућава људима да дубоко удахну - саветује Елина Винел, стручњак за спавање из Аустралије.

На боку

- Спавање на једној страни тела је најбољи положај у којем можете да заспите. Препоручује се употреба јастука под главом и уз тело. Из неуролошке перспективе и перспективе мишића, као и дисајних путева, то је најбоље за тело - сматра др Рон Ерлих и додаје да је за пробаву боље спавање на левој страни.

Прочитајте још: Како повећати ИЗДРЖЉИВОСТ на природан начин? Конзумирајте ОВЕ НАМИРНИЦЕ

На стомаку

Фото: Депозит

- Спавати на стомаку је најгори избор. Тај положај ставља притисак на мишиће главе, врата и вилице, напреже их, а такође може да ограничи доњи део леђа и карлицу. Замислите цеђење мокрог пешкира – то је отприлике оно што се догађа с вашим мишићима и зглобовима док спавате на стомаку - описује др Ерлих.

И Шелби Харис, стручњак за спавање и професор на Медицинском факултету Алберт Ајнштајн, напомиње да спавање на стомаку прави непотребан притисак на цело тело.

- Вероватно ћете се пробудити укочени и утрнули, а то може да повећа могућност болова у мишићима и зглобовима - указује.

Прочитајте још: Волите чашу ВИНА више, али и ЗДРАВЕ НАПИТКЕ! Ево како једно друго може да ЗАЛЕЧИ

На леђима

Према многим стручњацима, управо је спавање на леђима најбољи избор за добро здравље и квалитетан сан.

- Добро је спавати на леђима са главом, вратом и горњим делом леђа у мало подигнутој позицији. То пружа одмор за рамена и леђа, а такође, помаже код рефлукса, када се желудачна киселина враћа у једњак - наводи др Марк Т. Браун.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas