Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ментални ФИТНЕС: Вежбајте отпорност на стрес и на ситуације које вам не одговарају!

Ментална спремност се дефинише као стање благостања и позитивног осећаја. Ментални фитнес не значи да вежбате игре памћења или решавање загонетки, већ да вежбате мозак да буде ментално здрав, да будете срећни и да јача вашу отпорност на стрес.

1649854136_startup-g8c746a787_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Ако увек идете истим путем до посла, можда ћете приметити да тамо можете стићи на „аутопилоту“. Када одређени мисаони образац понављамо много пута, тај нервни пут се појачава и размишљање постаје аутоматско.

Прочитајте још: Извајајте своје тело у свом дому: Вежбе против целулита и масних НАСЛАГА НА БОКОВИМА (ВИДЕО)

Иако дневна рутина може бити добра, када су у питању наши обрасци размишљања, морамо бити свесни шта су наше рутине и које путеве ненамерно појачавамо. Проблем са аутоматским размишљањем је када нас узрокује да реагујемо на начине који нису од помоћи у тренутној ситуацији. Наше реакције су засноване на добро истрошеним путевима до прошлих емоција или покретача.

Док градите менталну кондицију, имате свест, менталну снагу и агилност да идентификујете опције и пронађите другу руту. Аутоматско размишљање долази из нашег мозга за преживљавање, лимбички систем. Стално скенирање околине у потрази за претњама. Лимбички систем смо наследили од шимпанзи и он може да нас заштити. Али у савременом свету, то може довести до мисли и поступака који нас повређују.

То је људски део мозга који можемо развити и поново програмирати. Са истом намерношћу којом јачамо одређене мишиће или фино подешавамо покрет, можемо створити неуронске путеве који нам боље служе. Ово је суштина онога што подразумевамо под менталним тренингом.

Које су предности менталне кондиције?

Развијање вештина за бољу менталну кондицију може да користи свима. У свесном стању, можемо боље да задржимо информације, слушамо и будемо свесни садашњег тренутка. Ово резултира већим уживањем у животу и бољим односима и способношћу да се повежете са другима. 
Способност да се одговори, а не реагује - када имамо више контроле над својим аутоматским мислима, можемо изабрати да одговоримо на рационалнији и мање емотиван начин. Ово побољшава наше односе и начин на који размишљамо о свету и чува више опција у било ком окружењу.
Побољшана когнитивна функција бољи фокус, брзина обраде, памћење, концентрација, управљање временом и комуникација имају позитиван утицај, лично и професионално. Односи се побољшавају као резултат памћења информација о пријатељима и породици, важним догађајима и доласку на време. Ово можете врло лако тренирати себи свакодневно. 
Повећане позитивне емоције: оптимизам. Са повећаном свесношћу долази и способност да приметите и преформулишете мисли на корисне начине. Љубазне мисли и саосећање обликују оптимистична размишљања која води ка позитивном понашању. ВИше оптимизма резултира и вишку самопоуздања. Самосаосећање и емпатија се повећавају као резултат практиковања пажње.
Способност развијања позитивних навика у свим областима живота. Потреба за формирањем нових, боље прилагођених навика никада не престаје. Самоефикасност, свесност и управљање временом побољшавају нашу способност да изградимо навике.
Побољшан сан. Као и код физичке спремности, и ментална спремност доприноси квалитетнијем сну.

Зашто је важно обратити пажњу на своју менталну спремност

Наш мозак производи пристрасност негативности - имамо једну позитивну мисао на сваке три негативне мисли. Ово може довести до когнитивних грешака. Уобичајене предрасуде укључују „све или ништа“ или поларизовано размишљање, где ситуације означавамо као апсолутне. Кажемо „она никад не слуша“ или „увек касним“ уместо се позабавимо тренутном ситуацијом.

Претпоставка је такође укорењена у мозгу. Овде складиштимо несвесну пристрасност , испољавамо оно што знамо из искуства и доносимо пребрзо закључке не тражећи прво доказе. Читање мисли, или веровање да можемо да погодимо осећања или мисли других, је још једна когнитивна грешка - сумњамо на претњу и желимо да се заштитимо од ње. Такође падамо у језик који носи обавезу и кривицу, као што је мора/треба.

Ако их останемо несвесни, ове когнитивне грешке могу да изазову лоше односе на послу, и у свим областима живота. Рад са психотерапеутом може вам помоћи да препознате своје когнитивне грешке када се једном дешавају. Усвајање редовне праксе медитације такође може повећати вашу свест. Али савет је да прво покушате сами. 

Иако не можемо да контролишемо природу нашег мозга, одговорни смо за учење његових склоности и управљање њиме, попут поседовања пса.

Како можете да вежбате свој мозак?

Постављање здравих граница је почетак. Имајте удобне границе између различитих делова вашег живота и унутар ваших веза. Природно их успостављате и осећате се пријатно када поново успостављате границе када приметите да нешто не штима.  Одвајање времена за унутрашњи рад је неопходно.

  • Редовно вежбајте да ступите у контакт са својим емоцијама и вредностима и проверавате своје циљеве и усклађивање са својим вредностима.
  • Истраживање нових идеја и интересовања. Осећате се мирно, отворено и радознало. Ствари које су нове или непознате су пре енергизирајуће него претеће или исцрпљујуће.
  • Култивисање заједнице. Градите и одржавате односе који вас темеље на вашим вредностима и помажу вам да изазовете своје размишљање и уверења. Заједница негује и подржава ваш раст.
  • Проширите своју зону комфора. Са стабилне емоционалне и друштвене основе, нагињете се расту и растежете се новим изазовима. Отпорни сте на неуспех и учите из њега.

Код било које врсте вежбе, редовност и доследност су кључне за изградњу снаге и кондиције. Програм фитнеса мозга се не разликује. Оно што је важно је да већ данас почнете да вежбате свој ум и развијате своје психолошко језгро. Запамтите, у медитацији, циљ није потпуно заустављање мисли. Радије једноставно приметите када сте били ометени и нежно вратите пажњу на фокусну тачку, уз осмех. Када то радите, развијате менталну способност.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas