Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗДРАВО

НАЈЗДРАВИЈИ МИНЕРАЛ: Одличан је у превенција рака и јачању имунитета

Реч је о селену, најпопуларнијем минералу.

1605019062_Depositphotos_219442846_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Вредност елемената у траговима селена је у науци познат као моћан антиоксиданс: има способност смењења концентрације производа и оксидације масти. То је антиканцерогени потенцијал овог микроелемента. Селен, такође, стимулише имуни систем, подстиче оптималан раст ћелија и покреће процес зарастања.

Вредне особине селена  постале су познате шездесетих година двадесетог века, све док се тај елемент у траговима није сматрао токсичним. Овде стоји истина: доза која прелази норму може да изазове тровање селеном. Али прилично је тешко добити "превелику дозу" овог минерала, јер је његов садржај у производима (чак и онима који садрже селен) оскудан.

Прочитајте још: Народни ЛЕК који брише ПРЕХЛАДУ И ГРИП! Доносимо вам рецепт који се преноси кроз генерације

Стручњаци су открили да недостатак селена доводи до оштећења срчаног мишића. Са недостатком овог елемента у траговима, проблеми почињу са крвним судовима, јетром, панкреасом.

Оштећење панкреаса доводи до чињенице да маст престаје да се апсорбује и развија се дефицит витамина растворљивих у мастима. Поред тога, утврђен је позитивни ефекат овог минерала на репродуктивни систем.

Америчко истраживање
Амерички институт за истраживање рака извршио је 1999. године десетогодишње истраживање на добровољцима. Добровољци су свакодневно узимали 200 мцг селена у квасцу. Према резултатима експеримента, забележен је пад смртности од 49% од рака плућа, простате итд.

Мушкарци су правилном конзумацијом минерала решили проблем неплодности, а код жена је ризик од побачаја био сведен на минимум

Прочитајте још: Како можете да ПРОДУЖИТЕ ЖИВОТ за 10 година? Једна студија је открила

Међутим, несумњиво је било кључно откриће деловања селена против рака. Увођење овог антиоксиданса у животињски организам резултирало је смањењем броја малигних обољења.
Између осталог, научници су открили да пацијенти са раком имају изузетно низак ниво овог елемента у крви.

Стручњаци су доказали да што су већи садржаји селена у телу, то су тумори мање агресивни и ређе су показивали компликације

Прочитајте још: Разбијен мит: Кафа заправо има ПЛАЦЕБО ЕФЕКАТ

Селен је важан за:

  • спречавање појаве и развоја малигних болести;
  • имунитет;
  • репродуктивну функцију;
  • активирање зарастања, укључујући ерозију, чиреве;
  • терапију пацијената са раком;
  • заштиту од негативног дејства тешких метала;
  • за нормално функционисање штитне жлезде.
Препоручени дневни унос селена је 50-60 мцг, а посебно је важан за труднице и жене током дојења

Фото: Депозит

Прави непријатељ селена су угљени хидрати (то укључује слатко, богато пециво), у њиховом присуству тело готово не асимилира овај елемент у траговима.

Прочитајте још: Три фантастична ТРИКА за млађу, здравију и лепшу кожу

Рекордер по садржају селена је бразилски орах - 2 мг на 100 г производа. Односно, 2 ораха ће обезбедити дневну потребу за минералом. На великој листи морских плодова налази се довољно селена. Такође, налази се у пивском квасцу, клицама пшенице, путеру, белом луку итд.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas