Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Нова истраживања: Уколико ОВЕ НАМИРНИЦЕ једете сваког дана, можете оштетити мозак

Свакодневно конзумирање појединих намирница, може поспешити оштећење вашег мозга у старости, показала су нова истраживања

1659509988_doktor-profimedia.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Најновија студија, представљена на Међународној конференцији Алцхајмерове асоцијације 2022. у Сан Дијегу и показала је да ако више од 20% ваших дневних калорија долази из ултра-обрађене хране , постоји већа вероватноћа да ћете доживети пад когнитивних способности.

Прочитајте још: Због овога се БРЖЕ ГОЈИТЕ: ЈУТАРЊЕ НАВИКЕ због којих добијате на килажи

У овој студији учествовало је 10.000 људи. Након што су учесници прошли кроз когнитивно тестирање, истраживачи су закључили да су и мушкарци и жене који су јели највеће количине прерађене хране искусили 28% бржу стопу глобалног когнитивног пада и 25% бржу стопу пада извршне функције.

Према  ЦНН- у , др Клаудија Суемото, један од аутора студије, приметила је да у Бразилу ултра-обрађена храна чини 25% до 30% калорија у просечној исхрани. 

- Имамо МцДоналд'с, Бургер Кинг и једемо пуно чоколаде и белог хлеба -  рекала је др Суемото.  

Шта је ултра-обрађена храна?

У поређењу са прерађеном храном (храна која садржи шећер, со, уље или друге минималне састојке за прераду, попут конзервиране туњевине или поврћа), ултра-прерађена храна се ствара екстракцијом супстанци. 

Према Харвард Хеалтх - у, ове екстракције потичу од масти, скроба, додатих шећера и хидрогенизованих масти. Ова храна такође вероватно садржи вештачке боје и ароме, стабилизаторе или друге адитиве за њихово очување.

Фото: Унпласх.цом

Обично ултра-обрађена храна стоји на полици, у виду кексића, колача или сланих грицкалица. Замрзнути оброци, безалкохолна пића, виршле и нарезак такође садрже дугу листу хемијских састојака.

Брза храна се такође сматра ултра-обрађеном, с обзиром на то како се ова храна формира коришћењем адитива и екстрахованих састојака.

Како ултра-прерађена храна може утицати на здравље вашег мозга?

Ова недавна студија није прва која успоставља везу између ултра-прерађене хране и когнитивног пада. Једна студија објављена у "Тхе Јоурналс оф Геронтологи" раније ове године, закључује, да је конзумација ултра-прерађеног меса и уља/намаза, повезана са когнитивним падом код старијих особа са дијабетесом типа 2.

Друга студија објављена у "Нутритион" открила је да ултра-обрађена храна може негативно утицати на микробиоту црева, што може подстаћи развој неуродегенеративних болести. 

Осим тога, студија такође напомиње да су дијете које садрже више масти и једноставних угљених хидрата повезане са неуроинфламацијом и смањеном когнитивном функцијом. Нажалост, мозак није једини део тела на који утиче ултра-прерађена храна. 

Студије показују како висок калоријски унос ултра-прерађене хране доводи до ослабљеног приањања/снаге мишића и повећаног ризика од кардиоваскуларних и коронарних болести срца, цереброваскуларне болести, дијабетеса типа 2, што повећава ризик од смртности.

Прочитајте још: Решите се ТАМНИХ ФЛЕКА од сунчања: 4 начина да их уклоните ПРИРОДНИМ путем

Док уживате у храни, потребно је да се уверите се да ултра-обрађена храна не заузима више од 20% вашег калоријског уноса.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas