Oglas
· · Komentari: 0

Rešite se TAMNIH FLEKA od sunčanja: 4 načina da ih uklonite PRIRODNIM putem

Sastojke već imate kod kuće

1659443019_Foto-Pexels-Pixabay.jpg
Foto: Pixabay, Pexels
Oglas

Fleke na koži najčešće nastaju kao posledica dužeg izlaganja sunčevim zracima. Najuočljivije su na licu, ali se često javljaju i na ramenima, vratu i leđima. 

Srećom, postoje prirodni načini da ih se rešite, te ne morate da koristite nikakve skupe kozmetičke tretmane, niti kreme.

Zašto nastaju tamne fleke na koži?

Kao najčešći uzročnik tamnih fleka na licu obično se navodi dugotrajno izlaganje sunčevim zracina, pri čemu dolazi do pojačanog rada melanocita, usled kojih se javljaju neprivlačne depigmentacije kože ruku, nogu ili lica.

Naravno, to nije jedini razlog jer veliku ulogu imaju godine i genetika, ali i drugi faktori. Stres je takođe jedan od njih, zatim bolesti jetre, menopauza, konzumiranje cigareta, ali i nedostatak vitamina B12 ili C.

Najvidljivije su upravo tamne fleke na licu ako vam je ten svetliji, te zbog toga najviše zadaju muke kad je u pitanju njihovo prikrivanje.

Postoji nekoliko prirodnih načina da se rešite tamnih fleka nastalih sunčanjem, ali pre bilo kakve primene, svakako je dobro da se posavetujete sa dermatologom.

Pročitajte još: Dženifer Lopez u smeloj haljini, a u rukama torba koju ovog leta nose žene širom sveta (FOTO)

Nezamenljivi peršun

Ova začinska biljka pokazala se kao veoma efikasno sredstvo koje odlično uklanja sunčane pege, akne i fleke na licu i koži. Najefikasnija je ako se koristi kao losion, a evo kako da ga pripremite: Preliti 25 grama svežeg lista peršuna sa 2 decilitra vode i kuvati sve dok ne proključa, a nakon toga skloniti sa strane i ostaviti poklopljeno da se fino prohladi. Zatiim dobro procediti i dobijenu tečnost pomešati sa 3 decilitra mineralne vode, koja je prethodno odstajala u čaši da izvetri.

Losion od peršuna presuti u staklenu flašicu i držati u frižideru. Koristiti ujutru i uveče za čišćenje lica. Pege i fleke na licu će najpre izbledeti, a zatim i potpuno nestati ako se ovaj losion bude koristio svakodnevno.

Takođe, možete da napravite i masku od peršuna, koja ne samo što će ukloniti fleke i pege na koži, već će joj vratiti i elastičnost. Za njenu pripremu neophodni su sveži listo i stabiljke peršuna, ukoliko se maska priprema u proleće, ili koren, ako se to čini na jesen.

Otprilike dve kašike samlevenog peršuna naneti na prethodno očišćeno područje i ostaviti da deluje oko pola sata. Isprati hladnom vodom, a zatim naneti hidrantnu kremu.

Isprobajte crnu rotkvu

Crna rotkva je odlična za uklanjanje mitisera ili ožiljaka od akni sa kože. Takođe je dobra i za uklanjanje fleka od sunca.

Maska se priprema tako što se 30 odsto sveže crne rotkve narenda na sitno rende, a zatim pomeša sa 2 decilitra jogurta. Prethodno očišćeno lice najpre prekriti gazom, a zatim preko nje naneti masku i ostaviti je da deluje oko pola sata. Nakon toga isprati lice vodom. Postupak ponavljati jednom nedeljno najmanje mesec dana, dok vam se fleke na licu od sunca ne povuku.

Fleke od sunca uklonite limunovim sokom

Limun sadrži limunsku kiselinu, koja efikasno izbeljuje tamne pege i sunčane fleke na licu, ali se mora primenjivati redovno. Međutim, često nanošenje soka od limuna na kožu može uzrokovati iritaciju praćenu neprijatnim peckanjem, pa da bi se to izbeglo, prethodno ga treba pomešati sa malo meda i primenjivati kao masku.

Postupak je veoma jednostavan: Isecite limun na tanke kolutove i svakodnevno traljajte mesta zahvaćena pegama i flekama ili pomešajte sok od limuna sa kašičicom meda i nanesite na sva problematična mesta. Ostavite da deluje oko pola sata, a zatim isperite mlakom vodom.

Sok od krompira je efikasan

Krompirov sok sadrži enzim koji posvetljuje kožu. Pege na koži lica najbolje je da masirate svežim kolutovima krompira, dok se one na rukama najbolje uklanjanju ako se stavlja pakovanje od narendanog krompira. U slučaju da vam se jave fleke na licu nakon izlaganja suncu, pomaže sledeća maska:

Narendati jedan srednji krompir na sitno rende, pa dodati pola kašičice maslinovog ulja, kašiku svežeg mleka i kašičicu mekinja, pa mešati sve dok se ne dobije ujednačena pasta. Nanesti masku na prethodno očišćenu kožu i ostaviti da deluje najmanje 20 minuta. Nakon toga isprati mlakom ovodm, pa umasirati surutku ili kiselo mleko.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas