Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ово је најчешћа тегоба на летовању: Ево без чега не би требало да крећете на пут

Да ли сте уморни од тога да вам планирано путовање поквари неочекивана путничка дијареја?

1688989074_shutterstock_2051439191.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Не дозволите да вас ова уобичајена непријатност на путовању спречи да уживате у дуго ишчекиваном одмору. У овом тексту, проф. др Невена Ивановић са Фармацеутског факултета Универзитета у Београду ће представити најчешће узроке дијареје на путовању, као и савете како да спречите потенцијалне нелагодности док истражујете нове дестинације. За безбрижно путовање, прочитајте савете стучњака који ће вас учинити сигурним и спремним за непредвиђену ситуацију.

Уобичајени узроци путничке дијареје

Путничка дијареја је уобичајен гастроинтестинални поремећај који погађа многе путнике, посебно оне који посећују земље са лошијом хигијенском праксом. Постоји неколико узрока дијареје на путовању, а најчешће су последица инфекција узрокованих бактеријама, вирусима и паразитима. Конзумација контаминиране хране и воде је примарни начин преношења ових патогена. Поред тога, лоша хигијенска пракса, као што је неадекватно прање руку, такође може допринети ширењу бактерија и вируса. Важно је бити свестан ових узрока и предузети неопходне мере предострожности како би се смањио ризик од развоја дијареје током путовања.

Фото: проф. Др Невена Ивановић

Мере превенције које можете предузети пре путовања

Спречавање путничке дијареје почиње чак и пре него што кренете на путовање. Предузимање неопходних мера предострожности пре путовања може помоћи у смањењу ризика од инфекције патогенима који изазивају дијареју.

Важно је да знате какво је ваше здравствено стање пре него што отпутујете. Ако имате било каква већ постојећа медицинска стања, уверите се да су под контролом.

Још један важан аспект превенције је здрава исхрана и вођење здравог стила живота пре и током путовања. Бригом о свом телу пре путовања припремате се за здравије и пријатније искуство на путовању.

Хигијенска пракса током путовања

Одржавање добре хигијенске праксе током путовања је кључно за спречавање дијареје на путовању. Ево неколико кључних савета о хигијени које треба имати на уму:

1. Прање руку: Често перите руке сапуном и водом најмање 20 секунди, посебно пре јела или припреме хране, као и након коришћења тоалета. Додатно, руке можете дезинфиковати средством за дезинфекцију.

2. Изаберите проверене ресторане: Одлучите се за познате ланце ресторана и продавце хране који имају добру репутацију што се тиче одржавања хигијене и хигијенске праксе у руковању са храном. Потражите места са великим прометом хране, јер то може указати на свежу храну и тиме и мањи ризик од контаминације током стајања и неадекватног чувања намирница. Пре путовања, прочитајте искуства других путника. Такође, избегавајте сирову или недовољно термички обрађену храну, као и лако кварљиве намирнице.

3. Пијте флаширану воду: Вода из славине у многим земљама можда није безбедна за пиће.

4. Избегавајте лед у пићу: Коцке леда направљене од воде из славине могу представљати ризик од контаминације.

5. Оперите воће и поврће: Ако одлучите да конзумирате сирово воће и поврће, уверите се да је добро опрано и огуљено. Избегавајте куповину претходно исеченог воћа или салате, јер су можда били опрани хигијенски неисправном водом или изложени неправилном руковању. Такође, избегавајте и напитке са додатком претходно исеченог свежег воћа и поврћа.

Фото: промо

Добро планирање садржаја Вашег кофера је кључ за спречавање дијареје на путовању

Када је у питању превенција путничких дијареја, добро планирање шта ћете понети са собом може направити значајну разлику. Ево неких ствари које обавезно треба ставити на списак:

1. Средство за дезинфекцију руку - Правилна хигијена руку је кључна у спречавању ширења бактерија и вируса. Спакујте средство за дезинфекцију руку и редовно га користите, посебно када сапун и вода нису лако доступни.

2. Сапун у листићима – Једнократни сапун који не заузима много места, а практичан је за коришћење, нарочито у јавним тоалетима где често нема услова за одржавање хигијене. Друга опција је свакако мало паковање течног сапуна за руке.

3. Пробиотски препаратПробиотици су корисни микроорганизми који могу помоћи у одржавању здраве цревне микробиоте. Узимање пробиотског препарата пре и током путовања може смањити ризик од развоја путничке дијареје. Висококвалитетни пробиотски препарат подразумева, поред довољног броја микроорганизама са доказаном ефикасношћу, и паковање које штити пробиотске микроорганизме од дејства спољашњих фактора, чиме се осигурава декларисани број живих микроорганизама у препарату, а самим тим и његова ефикасност. ЕнтероБиотик® капсуле из Probiotic Excellence Centra управо су упаковане у иновативно aTECH паковање. У питању је кесица испуњена инертним гасом – азотом, која представља апсолутну баријерију за кисеоник, влагу и светлост. Штитећи пробиотске микроорганизме, aTECH паковање осигурава декларисани број пробиотских ћелија у препарату, чак и на истеку његовог рока трајања, чиме се обезбеђује високи квалитет и ефикасност препарата.

4. Раствори за надокнаду течности и електролита – У случају дијареје важно је да надокнадите изгубљену течност и електролите. Спакујте неки од производа који помаже рехидратацији организма и тиме одржавању оптималног нивоа електролита у вашем телу.

Паковањем ових основних ствари смањићете ризик за настанак путничке дијареје и тиме осигурати одмор без додатних непријатности и стреса.

Добра припрема и добре навике, пре и током путовања, допринеће да ваше путовање остане лепа успомена.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas