Одавно већ знамо да је наш организам насељен добрим бактеријама и гљивицама - пробиотицима. Сви они заједно чине нашу микробиоту, а улога им је да нас чувају од лоших микроорганизама (вируса, бактерија, гљивица) који нас нападају.
Oglas
Маг.пхарм.спец. Соња Стојиљковић:
Важно је знати и да су сви ови микроорганизми у равнотежи – има их толико да једни другима не сметају, а да ми, као домаћини, имамо користи од њих. Нажалост, савременим начином живота и утицајем различитих фактора ова природна равнотежа се може пореметити и довести до стања дисбиозе. Састав цревне микробиоте подложан је сталним променама у складу са нашом исхраном, унетим лековима, нашим имунитетом, старосном доби.
Многе болести, укључујући запаљењске болести црева (Кронова болест, улцерозни колитис), али и метаболички поремећаји као што су гојазност и дијабетес типа II, такође су повезани са неравнотежом која може довести до неповољних здравствених исхода како краткорочно, тако и дугорочно, уз потенцијално повећање ризика од разних неинфективних болести и поремећаја, као што су атопија (попут екцема и астме), запаљенске болести црева, неуролошки поремећаји, па чак и поремећаји понашања.5

Фото: Приватна архива
Новија истраживања показују да и повишен крвни притисак, као и неке врсте рака могу у основи бити повезане са дисбиозом. Зато је важно да особе које имају повишен крвни притисак, поред терапије коју је прописао кардиолог или интерниста, узимају и пробиотски препарат и да на тај начин очувају баланс у цревима. 2
Када је микробиота у равнотежи, добре бактерије се међусобно помажу и спречавају да се у организму стварају супстанце које могу изазвати запаљењску реакцију. Ако се ова равнотежа наруши, долазимо у ситуацију да се појачава запаљење слузокоже или коже, постајемо подложнији деловању иританаса, алергена и лоших бактерија, што може имати улогу у настанку неких алергијских реакција или аутоимуних болести. 3
Храна и пиће коју конзумирамо такође утичу на микробиоту и могу изазвати дисбиозу. Хронична конзумација хране са високим процентом засићених масних киселина или транс-масти, шећера, соли, протеина меса, а са друге стране смањен унос дијететских влакана сигурно доводи до неравнотеже. 4 Онда је јасно да савремени начин живота, од кога не можемо побећи, захтева да некако реагујемо и покушамо да се заштитимо.
За антибиотике је познато да убијају лоше али и добре бактерије и директно могу изазвати дисбиозу. Али и лекови које узимамо због хроничних болести, као што су на пример инхибитори протонске пумпе, могу неповољно утицати на средину у цревима у којој живе пробиотске бактерије или могу смањити количину пребиотика – супстанци којима се оне хране. То такође доводи до неравнотеже.
Helicobacter pylori често је узрок дисбиозе, а недавне студије показале су да је терапија ерадикације ове бактерије много успешнија када се користе пробиотици - Lactobacilli и Saccharomyces boulardii.6
Поновна равнотежа цревне микробиоте успоставља се месецима након завршеног третмана антибиотицима, уклањањем свих других иритативних спољашњих фактора, одговарајућом нутритивном подршком и континуираном применом пробиотика.
А да ли је важно које пробиотике уносимо?
Употреба пробиотика који садрже комбинацију Saccharomyces boulardii и Lactobacilla добила је значајну препоруку стручне јавности. Бројне студије и мета-анализе потврдиле су њихову ефикасност у лечењу и превенцији дијареје повезане са антибиотицима код деце и одраслих. Значајна карактеристика Saccharomyces boulardii је то што је квасница, отпорна на дејство свих антибиотика, што је чини посебно погодном за употребу током третмана антибиотицима када су пацијенти у ризику од развоја дијареје због дисбиозе.

Фото: Промо
Докази кажу да је правовремену примену ових пробиотика идеално започети када и терапију антибиотицима или унутар 48 сати, јер може ефикасно ублажити негативне ефекте дисбиозе изазване антибиотицима. Овај приступ не само да помаже у спречавању појаве дијареје, већ такође подржава опоравак и отпорност цревне микробиоте.5
У нашој земљи постоји центар за научно истраживачки развој пробиотика, Probiotic Excellence Center®. Усмерен је на истраживање и развој пробиотских сојева, као и оптималних комбинација тих сојева. Производ EnteroBiotik® је резултат овог истраживања и представља синергистичку комбинацију пробиотске гљивице Saccharomyces boulardii и пробиотских бактерија из рода Lactobacilla. Ефикасно решава дисбиозе различитог узрока, одржава равнотежу цревне флоре и повећава отпорност на инфекције.
РЕФЕРЕНЦЕ:
1. G.A.Weiss - Mechanisms and concequences of intestinal dysbiosis, aug 2017, PMID 28352996
2. Z.Yang – Gut microbiota and hypertension assotiation, mechanisms and treatment, 2023, PMID 36994745
3. M.Zhao, J.Chu, S.Feng,C.Guo,B.Hue, K.He, L.Li - Immunological mechanisms of inflammatory diseases caused by gut microbiota dysbiosis: A review, Biomedicine & Pharmacotherapy Volume 164, August 2023, 114985
4. J.N Losso - Food Processing, Dysbiosis, Gastrointestinal Inflammatory Diseases, and Antiangiogenic Functional Foods or Beverages, 2021 Mar 25:12:235-258
5. D.Waitsberg, F.Guarner, I.Hojsak, G.Ianiro, D.B Polk, H.Sokol - Can the Evidence-Based Use of Probiotics (Notably Saccharomyces boulardii CNCM I-745 and Lactobacillus rhamnosus GG) Mitigate the Clinical Effects of Antibiotic-Associated Dysbiosis? -2024 Mar;41(3):901-914
6. D Casas Deza , J Alcedo , M Lafuente , F J López , Á Perez-Aisa , M Pavoni , B Tepes , L Jonaitis , M Castro-Fernandez , M Pabón-Carrasco , A Keco-Huerga , I Voynovan , L Bujanda , A J Lucendo , N B Jurecic , M Denkovski , L Vologzanina , L Rodrigo , S J Martínez-Domínguez , G Fadieienko , J M Huguet , R Abdulkhakov , S R Abdulkhakov , N Alcaide , B Velayos , L Hernández , D S Bordin , A Gasbarrini , J Kupcinskas , G Babayeva , O Gridnyev , M Leja , T Rokkas, R Marcos-Pinto , F Lerang , D Boltin , A Mestrovic , S M Smith , M Venerito , L Boyanova , V Milivojevic , M Doulberis , L Kunovsky , P Parra , A Cano-Català , L Moreira , O P Nyssen , F Megraud , C O Morain , J P Gisbert -Probiotics Prescribed With Helicobacter pylori Eradication Therapy in Europe: Usage Pattern, Effectiveness, and Safety. Results From the European Registry on Helicobacter pylori Management (Hp-EuReg) PMID: 39902822
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas